Blogs Catalunya Ir a Catalunya

'Nasío pá tapeá'

Por: | 30 de enero de 2013

SOldats
Twitter és un instrument contra la desafecció política. Davant la maror de la corrupció i l'aiguabarreig del "tots els polítics són iguals" la xarxa social permet als diputats interaccionar amb els ciutadans. Són pocs els parlamentaris que fan servir Twitter amb intel·ligència, però quan ho fan obren una escletxa en la foscor que viu la política aquests dies. Aquesta setmana ens n'han donat dos exemples: els diputats d'Izquierda Plural Joan Coscubiela (@jcoscu) i Alberto Garzón (@agarzon) burlaran la compareixença a porta tancada de Mario Draghi al Congrès tuitejant la intervenció del president del Banc Central Europeu. Es pot seguir a #openDraghi

Però la xarxa catalana, que prefereix el Dragui que explica la història de Catalunya, ve remoguda els últims dies per un altre diputat, el republicà Pere Aragonès. No content amb atabalar el conseller Andreu Mas-Colell amb nous impostos, Aragonès ha volgut deixar segell polític a Twitter detallant, amb pèls i senyals, les despeses més estrambòtiques del Govern espanyol. Cansat de la denúncia constant del "dispendio" de les autonomies, Aragonès se submergeix dia a dia al BOE i recull les millors perles del pressupost estatal sota l'etiqueta #cosesdelBOE.

Com s'alimenta una tropa? El soldat espanyol, "Nasío pa matá", també sembla "Nasío pa tapeá". Només així s'explica els 90.000 euros que el Govern va destinar al maig per nodrir de tapes de callos, cocido madrileño, mandonguilles i canelons a la famèlica tropa hispana. Un ranxo arregladet, adequat als desafiaments titànics a què s'enfronta l'exèrcit. Els soldats, ben alimentats. Però clar, l'exèrcit compta amb una cavalleria de luxe que també mereix ser cuidada: i per això, fa tres dies el diputat Aragonès ens anunciava la partida de 206.910 euros per preparar palla per als cavalls de la cavalleria militar."Som al segle XXI?", es preguntava.

Una altra partida on el Govern s'hi deixa els quartos és en mantenir ben nets els seus edificis. Que no els diguin que els espanyols es moquen amb una màniga, que el terra del ministeri d'Exteriors està com una patena gràcies als 1,8 milions d'euros que hi destina el ministre Margallo. I si l'oposició ens denuncia que és un Govern d'il·luminats, ho fa amb coneixement de causa: una partida del BOE per destinar 290.000 euros a arreglar 20 làmpedes. A 14.500 euros per làmpada, no són pas sueques.

On Aragonès li agrada posar el dit a la ferida és a les ambaixades. Cansat del discurs contra les oficines exteriors de la Generalitat, s'ha dedicat a buscar en què es gasten els nostres diners els dignes ambaixadors: en tenir els edificis ben macos per rebre les visites. Els retrats del Reis per l'ambaixada de Berlín van costar 73.590 euros. Decorar l'ambaixada del Sudán va costar 160.000 euros, i la de Tòquio, més de mig milió. I 330.400 euros de l'erari per coberteria oficial i aixovar de luxe per les ambaixades. No voldrem que Frederico Trillo, ambaixador a Londres tot i tenir un baix nivell d'anglès (li hauria anat millor a Hondures) tingui llagues a les mans per unes forquilles de mala qualitat. Per cert, que les últimes ambaixades obertes per Mariano Rajoy són a llocs tan importants per la geoestratègia espanyola com Micronèsia i les Illes Marshall.

Les despeses són moltes i variades. N'hi ha de lògiques però curioses i n'hi ha d'il·lògiques i denunciables. Gràcies a la feina d'un diputat, les tenim a l'abast de la mà sense haver ni de molestar-nos a buscar al BOE. Twitter al servei de la bona política.

Hay 0 Comentarios

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Jau Coloma

Sobre el blog

Li he dit tantes vegades als meus superiors que estava treballant mentre mirava el Twitter, que ara regularment he d’escriure aquest bloc per justificar-ho. Ja que els mitjans sovint ens prenem massa seriosament Twitter i Twitter sempre fa massa mofa dels mitjans, és hora que girem la truita i observem Twitter com es mereix: com una gran broma de 140 caràcters. Aquí intentarem ordenar el ramat 2.0 al crit que el pagès Jordi Muxach va fer famós a les exhibicions de gossos d’atura: Jau Coloma!

Sobre el autor

Maiol Roger

Em dic Maiol Roger, sí, en aquest ordre, i segons fonts familiars vaig néixer també en ordre correcte el maig del 1986 a Vilanova i la Geltrú. Col•laboro a El País des de 2007. Vaig voler dedicar-me al periodisme perquè era l'única manera que se’m va ocórrer d’entrar als camps de futbol sense pagar, vista la meva incapacitat amb una pilota. Ara em dedico a la política, que és tan addictiu com el futbol però sense tantes coses serioses en joc. A Twitter sóc dels que tuiteja (piular és d’ocells), i em trobareu a @maiolroger. Comentaris, suggerències, propostes, elogis, crítiques i petició del compte bancari per fer un suculent ingrés a mroger@clb.elpais.es

Eskup

Archivo

octubre 2014

Lun. Mar. Mie. Jue. Vie. Sáb. Dom.
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

El País

EDICIONES EL PAIS, S.L. - Miguel Yuste 40 – 28037 – Madrid [España] | Aviso Legal