Blogs Comunidad Valenciana Ir a Comunidad Valenciana

El 9 d'Octubre i la carta robada d'Edgar Allan Poe

Por: | 03 de octubre de 2015

S'acosta el 9 d'Octubre, diada nacional valenciana, i veig amb plaer que les autoritats competents centren els seus esforços a divulgar urbi et orbe l'estat catastròfic de les finances valencianes. Al capdavall, si Catalunya reclama la independència -entre altres motius- pel famós "dèficit fiscal", què no hauríem de demanar els valencians, que sent "pobres" ens toca contribuir al sistema com a "rics"? Una cabronada majúscula, insòlita en l'estat de les autonomies, on només es fa cas als qui mosseguen (Euskadi, Catalunya), però no als qui es limiten a lladrar amb més o menys convicció.

Manifestació del 9 d'Octubre a València

  En un altre lloc vaig glossar el llibre El finançament valencià, de Vicent Cucarella (editorial Bromera). Un manualet que hauria de ser de lectura obligatòria per a tots els habitants d'aquest dissortat país, perquè tot valencià hauria de saber que siga espanyolista o valencianista, d'esquerres o de dretes, castellanoparlant o catalanoparlant, al final de cada any haurà cedit a l'estat una part important dels seus impostos a canvi de res. I quan dic res vull dir res.

Aquest llibre s’obre amb el celebèrrim primer vers de l’himne oficial de la Comunitat Valenciana: “Per a ofrenar noves glòries a Espanya”. L’oportunitat de la cita és irònica però també taxativa, si tenim en compte que el text de Vicent Cucarella (tècnic de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, IVIE) aborda el dèficit crònic de les finances públiques valencianes. Quan es parla dels diners públics, al País Valencià sempre s’ha d’acabar adduint un parell de conceptes que han trigat a ser posats damunt la taula, però ara hi tenen la presència torbadora -invisible encara per a segons qui- de la carta robada d’Edgar Allan Poe. El primer d’aquests conceptes és el de “solidaritat” i el segon el d’“infrafinançament”.

El sistema autonòmic espanyol està basat en les transferències econòmiques entre les comunitats tingudes per “riques” i les considerades “pobres”. Segons això, Catalunya, les Illes Balears i Madrid tenen un saldo fiscal negatiu en relació, per exemple, amb Extremadura, Canàries i Astúries. Els primers són territoris amb una elevada renda per càpita, que han de subvencionar els altres. D’això se’n diu “solidaritat interterritorial” i, més enllà de les virtualitats caritatives del sistema, òbviament és un mètode imperfecte que ha aixecat nombroses protestes en les comunitats més forçosament despreses. Què passa al País Valencià, però? Doncs una cosa molt simple i que Cucarella remarca: que sent un territori amb una renda per càpita inferior a la mitjana és obligat a ser un contribuïdor net al sistema. Se suposa que els rics ajuden els pobres, a Espanya, però els valencians, que som “pobres”, som obligats a comportar-nos com a “rics”.

Sí, amics: una història de vergonya i espoliació. Agreujada, a més, per un infrafinançament crònic per part de l’Estat, que fa que entre el 2002 i el 2013 el deute històric acumulat a València siga d’11.600 milions d’euros. Això implica que, en aquest període, mentre la població del país s’incrementava en un milió de persones per la immigració, València rebia menys diners per a finançar l’educació i la sanitat i fins i tot la despesa per càpita de l’Estat per a infraestructures era inferior que la dels territoris forals (on la pràctica totalitat de la inversió la realitza l’administració autòctona).

Dèficit fiscal, infrafinançament, oblit de l’Estat. Podríem pensar que tot això és una -altra- conseqüència de la crisi econòmica, però no és cert. Els problemes són molt anteriors al 2008: són seculars i endèmics. L’any 1915, per exemple, la revista Pàtria Nova ja avisava del dèficit fiscal. És clar que, llavors, això era un paperet per a irrisòries minories. La diferència és que, ara, són els principals actors socials els que es fan ressò d’aquest discurs. Fa uns mesos Salvador Navarro, president de la Confederació Empresarial Valenciana, declarava: “Jo, com a ciutadà i empresari valencià, tinc lleialtat institucional al Consell però, amb tots els respectes, comence a cansar-me d’Espanya”. I després proposava, directament, canviar la primera frase de l’himne (“Per ofrenar...”) en el següent sentit: “Per demanar el que ens toca a Espanya”.

Són símptomes en la bona direcció. Dissortadament, els dirigents polítics i socials valencians dels últims 40 anys no han destacat pel timbre de la seua veu. A Cucarella li ha faltat constatar més explícitament la falta de voluntat -o de pebrots- de les nostres classes dirigents per capgirar una situació clarament injusta. Òbviament, encara hi som a temps. Però han de canviar moltes coses. Començant per aquest himne genuflex i estrafolari...

Catalunya: missatge per a Espanya

Por: | 28 de septiembre de 2015

M'he entretingut observant la reacció de la premsa l'endemà de les eleccions a Catalunya. Tot està un poc embolicat, però és curiós comprovar com els qui volien que les eleccions foren un plebiscit han comptat escons i els qui hi estaven en contra s'esforcen a comptar vots. Podem mirar-ho de moltes maneres. L'amic i gran periodista Xavi Aliaga ho resumia en un tuit molt sensat (140 caràcters de vegades són més que suficients per a dir l'essencial): "El PP és irrellevant a Catalunya, l'independentisme té majoria absoluta, quasi el 50 per cent de vot, i Rajoy continua fent de Rajoy. És tot".

Independencia--644x362

  L'escenari que s'obri ara és una mica vertiginós no perquè Catalunya haja de ser independent ipso facto, sinó perquè la meitat de la població d'eixe país manifesta la seua voluntat de ser-ho. Com manejar això? La resposta de Rajoy (no fer res i amenaçar amb l'índex enlaire amb "la llei") s'ha demostrat irrellevant. Caldran nous governants a Madrid, individus amb una mica més de sentit de la història. Interessant la reacció de Pablo Iglesias: la seua formació no hi ha eixit ben parada, però ell ha promès que, si és president, no posarà objeccions a un referèndum per aclarir, d'una vegada, si la majoria dels catalans vol la independència o no (i poder comptar vots, ara sí, de manera irrevocable).

  Fa una mica de por saber-se en mans de persones que observen Catalunya (i els Països Catalans), Euskal Herria o Galícia i només hi veuen una caterva de ciutadans amb ganes de fer la mà. Senyors de Madrid: l'Espanya que heu conegut ja no existeix. Ahir li van donar el finiquito. O seiem tots a parlar i construïm de veritat un estat plurinacional i plurilingüístic o el futur pinta ben negre.

  Jo, com Trueba, no m'he senti mai espanyol, però tampoc em sent especialment valencià (ni català). El que m'agradaria és viure en algun racó d'Europa on la meua llengua i la meua cultura foren respectades i l'aprengueren els infants a les escoles de Madrid (com jo vaig aprendre la llengua de Madrid). Refundar Espanya o destruir-la definitivament. No veig cap altra alternativa raonable.

Rajoy i Merkel, 3.800 milions d'anys després

Por: | 01 de septiembre de 2015

Aquests dies Mariano Rajoy ha visitat Angela Merkel a Alemanya. Hem pogut veure els dos mandataris passejant junts, sense traductor, tot xarrant amicalment. És un misteri, però, com i de què parlaven ambdós. Ja se sap que Rajoy no parla alemany, ni cap altre idioma que no siga el castellà. Per sort, Merkel parla gallec, així que li anirira recitant al seu subordinat alguns versos aspres: "Idioma meu, homilde, nidio, popular,/labiego, suburbial e mariñeiro,/que fas avergoñar/ó burgués, ó señorito i o tendeiro..."

La passejada de Merkel i Rajoy

  Rajoy, en sentir-la, s'ha quedat de pedra, perquè ni tan sols domina la llengua del seu propi país. Així que els hem sorprés així, gesticulant i movent els llavis simulant una conversa impossible, com dos autistes a l'hora del pati, mentre les cuidadores fan un cigarret i observen des de lluny.

  Així és, en efecte: 3.800 milions d'anys després del sorgiment dels primers organismes vius sobre la terra, dos individus que comparteixen alguns mites (l'austeritat, la necessitat d'una "mà dura", la insensibilitat social) s'han passejat a la vista del públic, vestits informalment amb sabatilles d'esport. La culminació de l'Homo Sàpiens? No ho sé, perquè Merkel és sàpiens sense dubte, però Rajoy semblava, a tot estirar, un pobre Homo Habilis.

  Dos milions d'anys ens contemplaven en perspectiva; tota una raça evolucionant fins arribar a aquesta trista constatació: de res serveix, Mariano, haver conquistat el llenguatge si tot el que s'ha de fer és obeir.

  Un viatge que no requeria cap alforja (ni diccionari!).

Matisyahu, Lenin i tota la pesca

Por: | 22 de agosto de 2015

Torne d'Ucraïna -dissabte 15 d'agost- i de seguida em trobe la polèmica per l'actuació del cantant jueu Matisyahu al festival Rototom de Benicàssim. A Kíev es viu una autèntica drôle de guerre, amb la població plàcidament relaxada a 800 quilòmetres del front, mentre al Donbàs Putin i els seus fills bords ambicionen la Gran Rússia. Hi ha espanyols entre els combatents pro-russos de l'est ucraïnès, perquè vivim l'època de la Gran Conflagració Sorda Mundial, i el qui no s'apunta a les ordres de Putin ho fa sota la bandera tètrica de l'Estat Islàmic, mira quin honor. Potser aquests són els mateixos -o cosins germans- que consideren intolerable que un cantant sionista (ho és? Ni ho sé ni m'importa) cante a Benicàssim sense declarar odi etern a Netanyahu, que -per cert- no és un tipus precisament liberal i tolerant...

Lenin -i Joan Garí- a Txernòbil, zona restringida (Foto, Ramon Usó)

  A mi em sembla un poc pixar fora de text exigir declaracions polítiques a un tio que canta. El que se li hauria de demanar, en tot cas, són uns estudis solvents de solfeig. Crec que en aquest cas Compromís -o una part d'aquesta coalició- se n'ha passat de frenada. Puc entendre que un festival de les característiques del Rototom -Pau, Amor,etc.- exigisca unes credencials mínimes als artistes convidats. Però això és el nivell previ. Una vegada contractat, a què ve ara aquest esquinçament de vestimentes?

  Si hi ha un conflicte on s'ha d'anar molt en compte a l'hora d'alinear-s'hi és el d'Israel contra Palestina. L'esquerra, òbviament, sempre estarà amb el qui pateix, amb els desheretats i les víctimes, i això l'honora. Però els palestins -Hamàs?- voldrien tot el territori sota la seua ensenya i els jueus ortodoxos que tots els àrabs se'n vagen a Jordània (com a molt prop). Quan vaig estar a Israel, fa tres anys, vaig captar aquest odi mastegat fort, però els palestins, als controls de Cisjordània, ens saludàvem perquè Espanya té fama de ser pro-palestina (sic). La solució no és fàcil -tots dos pobles hi tenen drets- i les posicions maximalistes -del sofà europeu estant- no ajuden gens.

  Ara diuen que Matisyahu actuarà finalment al Rototom. Més llenya al foc. No conec cap dels seus temes i supose que, molts dels qui l'han criticat amb més acritud, estan igual. A Ucraïna tampoc era fàcil saber qui eren "els bons". Per si de cas, me'n vaig anar aTxernòbil, a la "zona restringida". Hi prepare un reportatge periodístic que es publicarà el mes que ve. Com allà tot s'ha quedat congelat tal com estava fa trenta anys, quan el reactor 4 va alliberar l'equivalent a 400 vegades la bomba d'Hiroshima, Ramon Usó em va fer una foto al costat de l'estàtua de Lenin. El qui vulga acusar-me ara de marxista irredempt o nostàlgic de l'estalinisme ho té fàcil. Però jo només són un escriptor tastaolletes, un periodista free-lance que va pel món i prova de ser tolerant i comprensiu. Que no passe que siga més fàcil ser-ho en un país en guerra que a la meua pròpia terra...

Desig de ser britànic

Por: | 24 de julio de 2015

Sempre m'he sentit poc espanyol. No parle de política. Les característiques de què solen presumir els habitants d'aquesta espriuana pell de brau em resulten elusives o indiferents. La sociabilitat aguda (en alguns extrems, gairebé patològica), l'espontaneïtat estrident, la cridòria alegre, i aquestes consideracions tan hispàniques (i doncs, tan intraduïbles): la holgazanería, la hidalguía, el trapicheo.

  Pels mateixos motius, també em considere poc valencià, ja que aquestes virtuts són també constitutives del país on he nascut i visc. Probablement per tot això, la qüestió de la independència de Catalunya la veig fonamentalment des de fora. No estic ni a favor ni en contra, ja que jo no hi he de votar. Sóc poc espanyol, poc valencià i poquíssim català. En matèria d'aspiracions col·lectives, simplement sóc demòcrata: que es vote, i que s'accepte la voluntat majoritària.

Felip VI i Artur Mas

  Deixar actuar-hi el sentit comú, però, xoca amb una evidència recalcitrant: a Espanya -tan sensorial- som més bé poc partidaris d'aquest sentit. Per això s'hi escolten opinions tan curioses com ara que, el que haja de ser Catalunya, s'ha de decidir, també, a Badajoz o a Sevilla. Vostès em disculparan, però això seria com pretendre que els Pressuposts Generals de l'Estat espanyol hagueren de ser aprovats, cada any, per tots els països de la Unió Europea...

  Jo no sóc d'enlloc. Sóc un outsider fins i tot a ma casa -on sovint, a més, estic en minoria. A l'hora de funcionar en el dia a dia, tanmateix, sóc partidari de buscar solucions, no problemes (una solució per a cada problema, no un problema per a cada solució). És per tots aquests motius que, davant el dilema de la independència de Catalunya, jo voldria ser britànic. No celebrar que el rei d'Espanya es posa de morros en rebre Artur Mas (com van fer, reiteradament, indignantment i hilarantment, els telediarios de TVE, aquesta emissora que s'assembla tant a la BBC), o que Mariano Rajoy repetisca com un mantra "complir la llei" davant el repte català, com si les lleis d'Espanya foren manaments de Déu i no les feren les persones (i, per tant, no pogueren ser canviades).

  No Felip VI ni Rajoy, sinó Isabel II i Cameron. Deixar votar, acceptar els resultats, ser demòcrata, ser liberal. Tan lluny de la praxi habitual d'Espanya, ai! I si la majoria dels catalans vol separar-se, propiciar una ruptura no traumàtica, amb garanties per als unionistes, amb una transició civilitzada, europea, normal.

  Però no som britànics. Som tot això tan difícil d'entendre fora: primitius, salvatges, hidalgos, holgazanes. Experts a trobar, davant cada solució, un problema.

  Hi ha dies en què ser britànic és una expectativa gojosa. D'altres ni això. I així passa la vida i anem fent. España, lo único importante...

Notes Públiques

Sobre el blog

Entre el qui escriu abocat al balcó de la realitat –l’escriptor de periòdics, ara convertit en blogaire- i aquesta mateixa realitat hi ha una distància lleu però inexorable. Aquest decalatge requereix traducció en ambdues direccions: cap a fora i cap endins. El traductor, amb el seu teclat, transforma la realitat i hi és transformat, al seu torn. I el lector està convidat a l’espectacle.

Lee este blog en castellano »

Sobre el autor

Joan Garí

Joan Garí (Borriana, 1965) és escriptor. Es va donar a conéixer amb l’assaig La conversación mural, amb el qual va obtindre el premi Fundesco (Madrid, 1994). De llavors ençà ha publicat diferents títols, com ara La balena blanca, Història d’Amèrica i Viatge pel meu país. Té un blog dedicat a la crítica de llibres: www.oficidelector.blogspot.com

El País

EDICIONES EL PAIS, S.L. - Miguel Yuste 40 – 28037 – Madrid [España] | Aviso Legal