Passa l'estiu i no hi ha notícies noves de Juan Antonio Reig Pla. Una autèntica llàstima. El de Cocentaina, ara bisbe d'Alcalà d'Henares, és un autèntic expert a alegrar la vida periodística en aquests temps líquids nostres. ¿Ideologia? Reig Pla es basta i sobra per a fornir calculades i ben calibrades càrregues ideològiques sempre del mateix signe. L'última vegada que es va lluir des d'un púlpit va ser a l'abril -si no vaig errat. Llavors va enviar "a l'infern" els homosexuals. L'infern és un lloc confortable on els gais poden trobar-se amb les dones que avorten, les parelles que conviuen sense haver passat per l'altar, els joves del botellón o qualsevol que, en la seua ment febril, no passa del brancal de qualsevol església.
Potser el bo de Reig aprofita l'estiu per a preparar munició per a la tardor, que serà dura -i, sense ell, menys divertida. A Castelló el coneixem bé. El meu amic Àlvar Miralles en pot contar -i en conta- cent i la mare. Àlvar, que ara és a Madrid treballant amb els pobres (aquesta púrria que a Reig li fa venir basques), era capellà a Vilafranca (Els Ports) quan l'ínclit vestia els hàbits de bisbe de Castelló. Era una època convulsa: Reig va invertir en borsa els dinerets de la diòcesi, va perdre fins la camisa i després es va saber que, entre els valors que va subvencionar, hi havia els laboratoris que produïen la Viagra... Tot està bé a la vinya del senyor i poca gent es va queixar al seu si. Àlvar Miralles venia a ser com l'oposició al reigisme. La lluita fou tenaç i Àlvar va acabar "expulsat" per elevació a Roma, on va passar dos anys estudiant teologia. Va tornar més savi i més combatiu. Ell és el destinatari de la dedicatòria del meu poemassaig, Física dels límits: "Per a Àlvar, encara que li agrade". És el compendi d'alguns col·lotges a mil metres d'altura, no tan a prop del cel com de neguits humans, massa humans. A Valentí Puig li va agradar molt el llibret en qüestió: a Reig Pla li hauria provocat picor en la cara interior de l'ànima, allà on és més difícil gratar-se.
La trajectòria de Reig, de tota manera, és tota una demostració de certeses grouchomarxistes: va escalant des del no-res fins a la més absoluta misèria. A Alcalà ha anat a parar perquè va ser expulsat de Cartagena. Hi va cometre l'error de voler controlar la universitat catòlica, que tenia amics massa poderosos. Siga on siga, però, no deixa de fer-se notar. ¿El recorden vostés a Paracuellos, en missa davant una bandera franquista, fent plorar el mateix Blas Piñar? És el nostre Reig, tan autèntic com una bescollada. Ara que al Vaticà les aigües baixen tèrboles -perquè no hi ha res que excite tant els cardenals com un final de papat- seria el moment per a ell d'aspirar al cardenalat. De més verdes n'han madurat. ¿S'imaginen Reig Pla de papa, cinc-cents anys després dels Borja? Ah, quina mala vida els esperaria als marietes, a les avortistes, als demòcrates, als lliurepensadors, als capellans que llegeixen de nit els evangelis sense intèrprets oficials!
Tot és posar-se. Mentrimentres, observem la cursa enfebrida de l'Església catòlica del poder absolut cap a la secta que potser mai hauria d'haver deixat de ser. Personatges com Reig hi són el factor determinant. I ara esperem, pacientment, que torne a obrir la boca. Aquest home no defrauda. Queden poques coses autèntiques de debò. i ell n'és una.