Els lectors que m'han anat seguint ja saben la meua opinió sobre aquells actors polítics ultraconservadors que s'anomenen a ells mateixos "liberals". El liberalisme és un concepte massa noble, en una època de debacle de les ideologies clàssiques, per a deixar-lo en mans de rapinyaires que no tenen altre Déu ni Mare de Déu que desproveir l'Estat de la seua funció d'equilibrador de les desigualtats i d'assegurança contra l'empobriment irreversible d'un sector cada vegada més ampli de la societat.
Al fil d'això, l'altre dia parlava amb un familiar, empresari del ram de la construcció. El bon home blasmava sense aturador possible tot allò que tinguera a veure amb la funció pública, començant per les subvencions -en general- i acabant amb tot el sistema impositiu. "L'Estat bo", em declamava, "és l'Estat mínim", i em semblava estar sentint un d'aquests falcons de la dreta nordamericana, que focalitzen tots els mals del món en el Govern federal i pensen que la vida autèntica és la viscuda amb un rifle i una Bíblia a la vora d'un llac caçant óssos.
"Para el carro", li vaig dir. "L'Estat és necessari. No tots podem pagar-nos una assistència sanitària de luxe com tu, ni podem portar els fills -ni volem- a una escola privada de l'Opus on els ensenyen a ser bons individus però mals ciutadans". I era així. Aquest estiu, sense anar més lluny, he estat en dos països amb un Estat dèbil, esvaït o directament inexistent. A Romania, per exemple, només el 35% de les carreteres estan asfaltades (podeu llegir el reportatge que vaig publicar al suplement El Viajero d'aquest mateix diari). Gabita, una de les meues amfitriones, és inspectora mèdica i membre de la nova burgesia romanesa sorgida al caliu de la revolució del 1989. Viu en un exclusiu xalet adossat als afores de Targoviste i, a pesar d'això, els carrers de la seua urbanització són de terra mal compactada i estan plens de clots. Inútil esperar que l'ajuntament se'n faça càrrec. A la ciutat del Caire, capital d'Egipte, el trànsit és la vuitena meravella del món: no hi ha semàfors, ni passos de zebra, ni guàrdia urbana. Els cotxes circulen a una velocitat endimoniada i els vianants travessen els carrers jugant-se literalment la vida diverses vegades al dia. L'Estat hi és una pura entelèquia i per això tampoc s'arreplega el fem, que la gent acumula a les voreres tal com es pot comprovar a la fotografia que hi vaig realitzar i que il·lustra aquest article.
"M'agradaria", li vaig etzibar al meu interlocutor, "que un dia eixires al carrer i no existira res pagat amb fons públics. Que el teu carrer no estiguera asfaltat, que no hi haguera contenidors de fems, que no hi haguera policia (hauries de circular amb guardaespatles a tot arreu!), que cap SAMU no atenguera les urgències mèdiques, que hi haguera delinqüència impune a cada cantó... Creus que exagere? Doncs acabeu de desmantellar l'Estat del Benestar i en parlarem".
Vull pensar que les meues paraules el van fer reflexionar. El problema dels nous "liberals" és que són la caricatura d'aquell personatge de Santiago Rusiñol, que somiava tothora amb la llibertat... d'aranzels. Cal que desemmascarem aquests farsants. I cal que els prohibim usar un nom que els ve gran. Ser liberal és, definitivament, una altra cosa.
Fotografia: Avinguda de les Piràmides, El Caire, agost 2012.