Blogs Comunidad Valenciana Ir a Comunidad Valenciana

Estellés a Borriana: places, carrers e delitables horts

Por: | 17 de marzo de 2013

  No havia pogut vore a València l'exposició que l'AVL ha dedicat a Vicent Andrés Estellés, proclamat Escriptor de l'Any. He pogut enxampar-la, finalment, a Borriana, al Centre de Cultura La Mercè. Els bons ofici del seu comissari, Josep Palomero, i del propi ajuntament han provocat no només que els borrianencs puguen fruir aquests dies de falles d'uns panells aclaridors sobre la vida i l'obra del nostre gran poeta, sinó que també s'hi haja afegit la magnífica iniciativa de col·locar versos d'Estellés a les façanes de tots els edificis públics.

Façana Centre cultural La Mercè (Borriana)
Façana Centre Cultural La Mercè de Borriana. Foto: Joan Garí.

    Ara pots acostar-te a l'ajuntament, al teatre, a la piscina o al mercat central i descobrir els versicles apassionats de qui va saber fer-se portaveu d'un poble sense abaratir la qualitat de la seua dicció. Res més oportú, a les portes del mercat, que descobrir aquells versos ja famosos que vaig llegir per primera vegada, entre divertit i fascinat, en l'Antologia general de la poesia catalana de Castellet i Molas (MOLC):

res no m'agrada tant
com enramar-me d'oli cru
el pimentó torrat, tallat en tires...

  Aquella celebració eucarística del pimentó (la pebrera, com diem a Borriana) suposava un xoc brutal quan venies de llegir les primmirades composicions noucentistes d'abans de la guerra i fins i tot en el seu propi context -la poesia dita "realista"- destacava com un crit de vida sobre un pergamí rescatat del fons dels segles.

  Estellés és molt Estellés i m'alegre que l'amic Dominic Keown estiga ara traduint-lo a l'anglés, per a donar-li la categoria internacional que mereix. És difícil trobar, en la poesia europea contemporània, un estil tan poderós i genuí com l'estellesià. Per això retrobar els seus versos als carrers de Borriana ha arribat a emocionar-me. Tot i això, per a què l'homenatge haguera estat complet, suggeriré als organitzadors que potser s'hauria d'haver agafat alguns dels xavals que fan habitualment grafitis a la localitat per a repartir-los ecumènicament, acluclant l'ull, les obres del poeta. Res li haguera agradat tant al propi interfecte que poder llegir versos seus als murs i les tàpies, com en el principi de Testament mural:

El teu nom i el meu nom escrits a la paret...

  Estellés ens va ensenyar que, per a ser universal, s'ha d'estar fermament radicat en una circumstància local. Fins i tot al damunt del pinacle del Empire State Building, a 443 metres del sòl, no estàs més que sobre un lloc concret. Aquesta lliçó només l'entenen els grans autors de debò. Per això n'hi ha qui creu que per a ser un gran artista cal emigrar a Nova York -o a París, o a Londres o a Barcelona. A tots aquests llocs s'ha d'anar, però se n'ha de tornar. Per a aportar alguna cosa al món has de conéixer i cantar, com Estellés, els carrers, les places i els delitables horts del teu poble.

  Ara el fruim a Borriana. Tant de bo tot al llarg del país -el país que ell tant va estimar- en puguen també disposar.

 

Hay 1 Comentarios

Tu país necesita tu ayuda en un nuevo juego de estrategia militar, economía y política online. Registrate en gratis en [ http://bit.ly/123Estra ] desde tu navegador.

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Notes Públiques

Sobre el blog

Entre el qui escriu abocat al balcó de la realitat –l’escriptor de periòdics, ara convertit en blogaire- i aquesta mateixa realitat hi ha una distància lleu però inexorable. Aquest decalatge requereix traducció en ambdues direccions: cap a fora i cap endins. El traductor, amb el seu teclat, transforma la realitat i hi és transformat, al seu torn. I el lector està convidat a l’espectacle.

Lee este blog en castellano »

Sobre el autor

Joan Garí

Joan Garí (Borriana, 1965) és escriptor. Es va donar a conéixer amb l’assaig La conversación mural, amb el qual va obtindre el premi Fundesco (Madrid, 1994). De llavors ençà ha publicat diferents títols, com ara La balena blanca, Història d’Amèrica i Viatge pel meu país. Té un blog dedicat a la crítica de llibres: www.oficidelector.blogspot.com

El País

EDICIONES EL PAIS, S.L. - Miguel Yuste 40 – 28037 – Madrid [España] | Aviso Legal