Blogs Comunidad Valenciana Ir a Comunidad Valenciana

Jutges

Por: | 03 de abril de 2013

  Ara és el temps dels jutges. Tot Espanya és un podrimener on, en lloc dels fruits del paradís, maduren estranyes formes de colors repulsius. Al voltant d'aquestes lletjors polimòrfiques de vegades les càmeres focalitzen algunes figures solitàries: són els encarregats d'esporgar els camps i tallar de soca-rel les plantes corrompudes. Vénen a ser, en certa manera, els funcionaris de l'heroisme. Però no tenen superpoders i res ens garanteix que la seua faena serà realment útil. Als ulls dels ciutadans, són l'últim recurs, la sola instància que pot, finalment, fer prevaldre la justícia.

José Castro

  Aquests individus formen ja part, cada un amb el seu estil, d'un cert imaginari col·lectiu. Qui no coneix, per exemple, la jutgessa Mercedes Ayala, encarregada del cas dels EROS d'Andalusia? És un espectacle inigualable la seua entrada cada dia a les oficines del jutjat, amb el rostre impertorbable, la seua enigmàtica maleta i el seu aire de dona de món perduda en una festa on no se sap qui l'ha convidada. Si la justícia és bella -altivament i austerament bella- té l'apariència de la jutgessa Ayala. Si la justícia, en canvi, ha de ser quotidiana, pròxima, un poc desmanegada, es corporeïtza exactament en la figura del jutge José Castro, de Palma de Mallorca. Ell ha posat contra les cordes la frivolitat rapinyaire d'Iñaki Urdangarín i no ha dubtat a encausar, finalment, la temorenca infanta amb què aquest es va casar. Ell ha convertit el carreró d'entrada al seu jutjat en un saló de passos perduts morals que revela instantàniament l'ànima negra dels imputats i converteix la seua estupefacció en un petit rictus histèric a la comissura dels llavis. Un magistrat així demostra que els gegants són reals i els molins, molt sovint, estrictament imaginaris.

  I després hi ha el jutge Pablo Ruz, que porta el cas Bárcenas. Aquest home té pinta d'estudiant aplicat i ara s'enfronta al seu examen més decisiu. Llum i cal·lígrafs, exactament. Per a ser jutge, en el fons, no calen unes qualitats extraordinàries. Només cal estar disposat que els bons siguen premiats i els roïns siguen castigats. El seu model -no pot ser altrament- és el judici final que, per si algú ho dubtava, en cada estrada té lloc tots els dies.

  No m'estranya que, de vegades, a alguns jutges se'ls puge la vanitat al cap, i es disputen el territori com àguiles orgulloses. Per això el perfil mineral de la calba de Javier Gómez Bermúdez, abillat amb el seu sempitern barret borsalino morat al damunt d'unes ulleres de sol dissuasives, li va disputar a Ruz l'oportunitat d'alçar la tapa del contenidor d'escombreries que és ara mateix el partit en el Govern. Que vagen amb compte -és el meu consell. També Baltasar Garzón -una altra àguila petulant- va provar, amb els ulls ferotgement embenats, d'honrar les víctimes de la més gran injustícia. I va ser abatut.

  Quan un jutge fracassa ho fa amb ell tota la societat democràtica. Per això m'agradaria no haver de ser escèptic amb la faena d'aquests hòmens i dones. D'ells depén que aquesta dissortada pell de brau puga algun dia regenerar-se i s'hi tornen a collir fruits saborosos. No cal el paradís: només necessitaríem un rodal de terra suficientment allunyat de tots els inferns possibles.

Hay 4 Comentarios

newshub.es tiene 1.319.098 noticias, tu que buscas ?

►►►¡¡EL HIGADO TE HACE ENGORDAR!!◄◄◄
►Mira Como Cuidarlo y PERDER 15KG EN 1 MES!!
►MIRA EL VIDEO AQUI http://su.pr/2tMGDd

Tu país necesita tu ayuda en un nuevo juego de estrategia militar, economía y política online. Registrate en gratis en [ http://bit.ly/War1234 ] desde tu navegador.

Esta noticia es interesante, pero no he visto nada relaccionado con la noticia de que el blog nolosabiasya.blogspot.com han publicado COMO ESPIAR EL LAS CONVERSACIONES DE WHATSAPP DE TUS CONTACTOS.. donde se debe publicar esto? lo digo porque todos deberian estar informados de la pesima seguridad de whatsapp.. que todo el mundo usa.. Os dejo el enlace donde han publicado todo, aunque el uso queda bajo vuestra responsabilidad: http://goo.gl/jlnFL

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Notes Públiques

Sobre el blog

Entre el qui escriu abocat al balcó de la realitat –l’escriptor de periòdics, ara convertit en blogaire- i aquesta mateixa realitat hi ha una distància lleu però inexorable. Aquest decalatge requereix traducció en ambdues direccions: cap a fora i cap endins. El traductor, amb el seu teclat, transforma la realitat i hi és transformat, al seu torn. I el lector està convidat a l’espectacle.

Lee este blog en castellano »

Sobre el autor

Joan Garí

Joan Garí (Borriana, 1965) és escriptor. Es va donar a conéixer amb l’assaig La conversación mural, amb el qual va obtindre el premi Fundesco (Madrid, 1994). De llavors ençà ha publicat diferents títols, com ara La balena blanca, Història d’Amèrica i Viatge pel meu país. Té un blog dedicat a la crítica de llibres: www.oficidelector.blogspot.com

El País

EDICIONES EL PAIS, S.L. - Miguel Yuste 40 – 28037 – Madrid [España] | Aviso Legal