Acabada de servir en safata a algun Senyor X (o potser seria millor dir Senyor R), la destitució de Pedro J. Ramírez com a director de El Mundo deixa una caterva d'interrogants sense resposta. Els fets, a hores d'ara, són ja ben coneguts. El consell d'administració d'Unidad Editorial va cessar ahir fulminantment el totpoderós general, mentre s'adduïen les xifres de dèficit acumulat pel periòdic i el rescat a què el va sotmetre el consorci Rizzoli-Corriere della Sera Mediagroup (RCS), propietari de tot plegat. La sagnia econòmica era el motiu oficial del cessament, tal com han coincidit a argumentar El Mundo i El País (els dos grans rivals del sistema comunicatiu espanyol). Les xarxes socials, però, que no són tontes, bullien en explicatòries de diferent calibre. Voleu millor metàfora de la crisi del periodisme clàssic? Mentre les capçaleres sènior es precipitaven a esgrimir tot just els comptes del periòdic (el del dèficit i el de vendes en quiosc, que és on el paper se la juga), en internet ens explicaven els tèrbols interessos que han precipitat la caiguda d'un periodista massa ambiciós i amb més enemics dels que es podia permetre.
És una coincidència interessant que la mort professional (de moment) de Pedro J. haja tingut lloc en l'inici de la convenció del PP. Per fi una bona notícia per a Mariano Rajoy! Com que li he cantat les quaranta moltes vegades, no crec ser sospitós de res si reconec, sense ambages, que Pedro J. Ramírez és un gran periodista. Una altra cosa és si aquesta grandesa inclou molta ambició i massa poca ètica. Ningú com ell, però, ha sabut convertir una capçalera de premsa en una trinxera on combatre en totes les guerres, fins i tot en aquelles que només existien dins el seu cap. En una carrera llarga i fructífera ha acumulat èxits incontestables (com els Gal o les primeres revelacions del cas Bárcenas), al costat de fiascos monumentals (com la prolongada paranoia de l'11-M). Ell va saber construir un periòdic sense més manies que les necessàries (la més sonada: el seu persistent, fastigós i vomitiu anticatalanisme), sota l'ombra d'un model incontestable: els grans rotatius nordamericans. En El Mundo s'han acabat congregant, com en una convenció de pirates a l'illa Tortuga, algunes de les plomes més brillants de la seua generació, destacant-hi la llarga nòmina d'il·lustres catalans renegats: del salvatgisme exquisit de Salvador Sostres a l'estilística gèlidament perfecta d'Arcadi Espada, tot passant per la ironia descreguda d'Enric González.
Tots aquests, ara, s'han quedat un poc òrfens. Veurem per on aniran els trets d'una concepció del periodisme que, d'una manera o altra, havia tocat sostre. I per a la història quedaran (quin superb reportatge d'investigació per a una ploma lúcida, imaplacable i futura!) els autèntics motius de la caiguda del gran patró. Pedro J. va volar massa a prop del sol: va somiar un periòdic deslligat completament dels referents polítics habituals, un periòdic que no reforçara emocionalment les creences dels lectors sinó que les dinamitara, un instrument professional que, en lloc de deontologia, es regira moralment per l'escala de Richter.
En el fons, el que demostra aquesta història és que en aquest Regne d'Espanya on ens ha tocat viure no és concebible un mitjà de comunicació absolutament independent. Pedro J. va atacar el lligam umbilical entre premsa i partits, que és tan sagrat com el de la mare i el seu nadó. Ahir li va arribar la factura. Descanse en pau (i ressuscite digitalment, com és just i necessari, en el ciberespai).