Blogs Comunidad Valenciana Ir a Comunidad Valenciana

Carta d'Alberto Fabra a l'Acadèmia

Por: | 15 de febrero de 2014

"Il·lustríssims membres de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua:

  M'he decidit a escriure aquesta carta arran de la polèmica suscitada pel Diccionari Normatiu que heu donat a conéixer. Ja sabeu que el meu partit i el Govern de la Generalitat en bloc no podia tolerar que s'hi atacaren els senyals d'identitat més sacrosants del Poble Valencià, insinuant que la llengua valenciana tinga cap relació amb el dialecte infame dels catalans separatistes. No vull, però, semblar radical, i per això he fet traduir la meua missiva a l'idioma que l'Estatut diu que ens és propi, i que jo no parle ni escric habitualment perquè, com el considere tan sagrat, tinc por de macular-lo. I és que tot açò no vol ser, en realitat, una polèmica lingüística, sinó estrictament jurídica. Per això hem emés, a través del Consell Jurídic Consultiu (CJC), un dictamen que ja coneixeu, i que  considera "extravagant" que aquesta Acadèmia depasse, en les seues definicions, l'àmbit territorial de la nostra comunitat autònoma.

Alberto Fabra

  El CJC té molta raó. Com us atreviu a definir el nostre dolç idioma traspassant les sòlides fronteres que Déu i l'Estat ens han proporcionat? És un vici lleig en què, a més, incorreu en moltes altres definicions del diccionari. He vist, per exemple, que en l'entrada Home, definiu: "Espècie humana, considerada de manera general". De manera general? Qui us autoritza a referir-vos a qualsevol home que no siga un ciutada de la comunitat autònoma valenciana? En nom de què, si pot saber-se, depasseu els límits inviolables de la nostra estimada regió?

  No acaben ací els despropòsits del vostre diccionari, ho diré clar. També he comprovat, en aquest sentit, que definiu Dona com "Persona del sexe femení, especialment quan ha arribat a l'edat de la pubertat, i més especialment quan es troba en l'edat madura". Però senyors i senyores acadèmics: com goseu fer referència a una "persona" sense especificar si ha nascut i està empadronada en algun dels nostres 542 municipis? No és, per un casual, la dona valenciana la més bonica de totes, la més honesta i virginal, la més treballadora i entenimentada? Però és que el vostre atreviment ho desborda tot. Com podeu, en definitiva, considerar que la Humanitat és el "Conjunt dels éssers humans"? Des de quan l'Acadèmia té poder científic i jurídic per a referir-se a cap ésser que no siga pròpiament un amant de les falles, de les gaiates o de les fogueres, un ciutadà honest i íntegre, un votant de dretes (com Déu mana) o, si m'apureu, un militant del nostre gran partit?

  Mireu, no voldria córrer el risc que us agafàreu tot açò a broma. Us puc assegurar que sóc d'una seriositat absoluta. Quina autoritat, al cap i a la fi, teniu vosaltres? Catedràtics d'universitat, doctors en filologia, professors? Això no és res. I ja sé que no tots entre vosaltres teniu títols així. També hi ha gent sana a l'Acadèmia, membres del poble pla, "incultes" en el noble i literal sentit a què feia referència eixe gran valencià (bé, també la gent baixeta pot ser "gran", ja m'enteneu) que és Alfonso Rus, president de la Diputació de València. Però no són l'element dominant, això és evident. I aquest és el problema.

  Sincerament, no us entenc. Podent servir el Poble Valencià, la nostra estimada regió, les tres immaculades províncies, per què us acontenteu a servir la ciència? Això us retrata, senyors i senyores. I us fa traïdors. Així que, lamentant-ho molt, haurem d'obrar en consequència. O canvieu de cap a peus totes les definicions del diccionari i les adapteu a la realitat valenciana (i per "realitat valenciana" s'entendrà el que jo voldré, puix per això sóc el Molt Honorable President) i al nostre Estatut o prendrem mesures dràstriques.

  Dic tot açò, òbviament, sense acritud, amb responsabilitat i trellat, sempre a favor del consens, en la línia centrista i moderada que ens caracteritza. Però dit està.

Cordialment,

Alberto."

Hay 4 Comentarios

En serio? "insinuant que la llengua valenciana tinga cap relació amb el dialecte infame dels catalans separatistes." El valenciano es un dialecto del catalán, que queréis hacer creer idioma propio por la manía que España le tiene a Catalunya por unos cuantos separatistas, ni que todos fueran iguales, vergüenza debería darle a este hdp decir esa y tantas otras sandeces, además de arrojar un mensaje taaaan populista, busca votos mintiendo, vamos que hace política, la política que hace el PPP.

No comento más aunke hay muchas perlas de esas que dan agonía en este mensaje del hdp de Fabra.

Ja ja ja ja ja.¡Visca el País Valencià i Visca Catalunya!!

Mu querio Pecident, m'alegrao muncho que tu dices. Ma inspiao mi sentir rebeldia por esos listos que asen la puñeta con leches normatibas de la espresion de la caie valencians. Que s'an creio!! SEPARATITTAS!!..Yo vi a envial la mimma reflecsion a la Royal Akademi de la Mui Ecspañola, pa que no jodan mas con su leiches al pueblu de avajo en su ecspresion PuPolar.

Fantàstic, Joan! Una gran ironia.

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Notes Públiques

Sobre el blog

Entre el qui escriu abocat al balcó de la realitat –l’escriptor de periòdics, ara convertit en blogaire- i aquesta mateixa realitat hi ha una distància lleu però inexorable. Aquest decalatge requereix traducció en ambdues direccions: cap a fora i cap endins. El traductor, amb el seu teclat, transforma la realitat i hi és transformat, al seu torn. I el lector està convidat a l’espectacle.

Lee este blog en castellano »

Sobre el autor

Joan Garí

Joan Garí (Borriana, 1965) és escriptor. Es va donar a conéixer amb l’assaig La conversación mural, amb el qual va obtindre el premi Fundesco (Madrid, 1994). De llavors ençà ha publicat diferents títols, com ara La balena blanca, Història d’Amèrica i Viatge pel meu país. Té un blog dedicat a la crítica de llibres: www.oficidelector.blogspot.com

El País

EDICIONES EL PAIS, S.L. - Miguel Yuste 40 – 28037 – Madrid [España] | Aviso Legal