Blogs Comunidad Valenciana Ir a Comunidad Valenciana

Notes Públiques

Sobre el blog

Entre el qui escriu abocat al balcó de la realitat –l’escriptor de periòdics, ara convertit en blogaire- i aquesta mateixa realitat hi ha una distància lleu però inexorable. Aquest decalatge requereix traducció en ambdues direccions: cap a fora i cap endins. El traductor, amb el seu teclat, transforma la realitat i hi és transformat, al seu torn. I el lector està convidat a l’espectacle.

Lee este blog en castellano »

Sobre el autor

Joan Garí

Joan Garí (Borriana, 1965) és escriptor. Es va donar a conéixer amb l’assaig La conversación mural, amb el qual va obtindre el premi Fundesco (Madrid, 1994). De llavors ençà ha publicat diferents títols, com ara La balena blanca, Història d’Amèrica i Viatge pel meu país. Té un blog dedicat a la crítica de llibres: www.oficidelector.blogspot.com

Invitació al viatge

Por: | 30 de marzo de 2014

L'Estació del Nord de València vista per Joan Antoni Vicent

L’any 1962, quan Joan Fuster va culminar l’aventura de El País Valenciano, va comptar  amb la col·laboració del fotògraf Ramon Dimas. Cinquanta anys després, jo mateix vaig resseguir les mateixes rutes de Fuster en Viatge pel meu país (2012), i aleshores va ser Joan Antoni Vicent qui em va oferir la seua inestimable visió gràfica.
  Joan Antoni és un fotògraf minuciós, que sap que el secret de la geometria es troba igual en els meandres del rostre d’un ancià que en les regularitats d’un paisatge sotmés al rigor de la seua mirada. Jo volia comprovar en què havia canviat aquest país després del periple de Fuster i Joan Antoni Vicent va certificar l’estat de la qüestió orquestrant una sèrie de meravelloses composicions en blanc i negre, que és el color de l’ànima de les coses -de la seua essència.
  En el fons, jo he descrit el que he vist –o, si voleu, ho he interpretat-, però Joan Antoni ho ha eternitzat. Les mateixes sensacions que jo he poat d’uns llocs que m’al·ludien íntimament, ell ha contribuït a congelar-les per a una memòria futura, com si cadascuna fora un dels “timeless now” (ara eterns) de què va parlar el poeta Howard Nemerov.
  L’escriptor i el fotògraf, en realitat, fan una bona parella. El viatge els invita i ells hi responen, a l’uníson, amb paraules i imatges. Ací les teniu, ara, per al vostre plaer i usdefruit.
[L'exposició amb les fotografies de Viatge pel meu país s'inaugura dimecres 2 d'abril, a les 19 hores, al centre Octubre de València, i hi romandrà fins l'11 de maig]

Benidorm vist per Joan Antoni Vicent

Suárez

Por: | 23 de marzo de 2014

Si hi ha una matèria intrínsecament literària, aquesta és sense dubte com s'incardina la memòria individual dins la memòria col·lectiva. Quan va dimitir Adolfo Suárez de la presidència del Govern, al gener del 1981, jo tenia quinze anys. Supose que devia cursar primer de batxillerat, i era un adolescent amb un manat d'interessos molt concrets: la música rock i folk, la peripècia revolucionària del Che Guevara, la literatura en l'única llengua en què m'havien ensenyat a llegir-la (el castellà) i la revista que feia amb els companys del meu curs (o això va ser en segon?), agrament sarcàstica amb tota la comunitat salesiana.

Adolfo Suárez en el discurs de dimissió (1981)

 

  Crec que la retransmissió del discurs de comiat de Suárez per televisió va ser la primera oportunitat en què em vaig fixar realment en un polític llavors omnipresent. Era així que el veia, finalment, i ho feia amb els ulls de ma mare. Ella confiava en Suárez, el votava, li queia simpàtic, fins i tot -possiblement- l'admirava. Ma mare era d'una generació que havia passat del franquisme sociològic (la biografia de Franco de don Ricardo de la Cierva recol·lectada en fascicles i presidint finalment la migrada biblioteca familiar) als nous aires democràtics conduïda per la mà tranquil·litzadora, per l'agafall de seguretats que era Adolfo Suárez.

  Quan van anunciar que dimitia, ma mare no s'ho va pensar dues vegades: "Mira que m'ha agradat a mi est home... Pos ja no m'agrada". Em va recordar, dit així, una altra frase lapidària, la que va emetre també davant de la televisió, durant un reportatge laudatori de la figura del Caudillo, el meu professor de francés -a qui tots als Salesians anomenaven El Gabacho-, antic combatent nacional durant la Guerra Civil. Don Francisco -era el seu autèntic nom-, veient el dictador en la pantalla, no es va estar d'exclamar-se: "¡I pensar que yo he luchado por ese hombre!".

  És així la memòria: està feta de tota classe de materials, de vivències pròpies, de vivències alienes, de records induïts, de trossos i mossos. En assabentar-me que es disposaven a retransmetre el discurs de comiat de Suárez, vaig afagar el vell radiocasset que m'havia comprat la tia Conxín a Ceuta, vaig posar-hi una cinta i vaig prémer el botó de gravació. Amb l'estri a la mà, davant de la tele, vaig escoltar les paraules solemnes d'aquell home a qui em semblava estar veient per primera vegada, un mascle jove, ben plantat, un seductor nat, ara amb el rostre i el posat greus de qui ha de comunicar una notícia especialment dolorosa i incomprensible.

  Encara conserve aquella cinta. Com solíem fer, la vaig empeltar amb moltes altres gravacions: cançons de Ray Charles, de Silvio Rodríguez, de Bob Marley. Era la manera que teníem de conservar els sons de la televisió (el vídeo encara no existia). Era la manera que assajàvem de posar un dic de memòria en el que endevinàvem que seria el vast oceà de devastació i oblit de la vida.

  Avui, a les 15.15, quan m'he assabentat de la mort d'Adolfo Suárez, he pensat en tot això. Al capdavall, Suárez formava part de la meua vida -de la nostra vida- com si fora una espècie d'oncle llunyà, un parent amb qui no teníem tracte personal. I he sentit una profunda vergonya aliena observant l'indescriptible espectacle oferit per la família -comandada pel fill que porta, sense saber portar-lo, el mateix nom que el pare- tot retransmetent l'agonia de l'expresident urbi et orbe. M'ha semblat una conjuntura obscena, perquè ob-scena és una cosa que, simplement, hauria d'haver-se mantingut fora de l'escena.

  No sóc propens als mites, i molt menys en política. A Suárez ja se l'ha jutjat a bastament com a home públic. Ara només volia fer-li un racó en la meua memòria personal i familiar. Perquè la memòria és un teatre que requereix molts figurants i una gran varietat d'escenaris, però que al final es converteix en el formant més irreductible i intransferible de la nostra condició humana.

L'11-M i la condició de víctima

Por: | 11 de marzo de 2014

  Aprofitant que ara mateix es commemora el desé aniversari dels atemptats de l'11 de març a l'estació d'Atocha (Madrid) -un dels més sagnants de la història d'Europa-, seria un bon moment per a reflexionar sobre el trist destí de les víctimes de la violència Pirineus en avall. Sembla que Spain is different i ho serà sempre, també en matèria de truculència terrorista. Ara resulta que si ETA ha matat un policia, la seua viuda o el seu fill seran honorats com a "víctimes del terrorisme" per saecula saeculorum amb tota la prosopopeia que fa al cas. I està bé, per si cal dir-ho. En canvi, si el teu avi va ser assassinat d'un tret al bescoll i soterrat en una cuneta pels botxins de Franco, no busques justícia en aquest país, perquè no la trobaràs. Aquesta lacerant paradoxa es va veure agreujada, si cap, fa deu anys a Atocha. Els  perjudicats en aquella brutal agressió han patit incomprensions i insults per part dels qui consideraven que hi hauria d'haver sigut ETA la culpable, i no els islamistes. Perquè ETA, tot matant, dignifica: al capdavall, els seus morts han caigut per Déu i per Espanya (sobretot per Espanya, ja m'enteneu), són damnificats del separatisme i del marxisme. Hi ha, doncs, dues classes de víctimes: les que han estat acoltellades per l'anti-Espanya i totes les altres. Una trista història, un trist país.

Monument a les víctimes de l'11-M

  En 2004 vaig publicar la novel·la On dormen les estrelles. Fou el mateix any del carnatge d'Atocha, però no crec que hi haja cap relació (a no ser que alguna investigació en profunditat del diari El Mundo demostre el contrari...). L'obra va resultar premiada per l'Ajuntament de València i Rita Barberà en persona em va lliurar el guardó corresponent. Fins ací tot normal, o bastant normal (si Spain is different, el País Valencià és directament al·lucinant, en segons quins temes). El llibre era el primer o un dels primers que s'ocupava en la ficció a Espanya d'un tema que després alçaria molta polseguera: l'anomenada "memòria històrica". Jo imaginava un professor jubilat, que de jove havia viscut l'ambient de la rereguarda republicana l'any 1936, que ja en democràcia col·laborava amb l'associació fictícia Memòria i Justícia, que es dedicava a desenterrar els cossos dels assassinats pel franquisme per a dignificar el seu repòs.

  No esperava, sincerament, que la trajectòria del llibre comptara amb un corol·lari inesperat dos anys després de publicar-se. En aquell temps els companys del Fòrum per la Memòria del País Valencià pugnaven per aconseguir exhumar els cadàvers d'una gran fossa comuna de víctimes del feixisme present a la secció setena dreta del Cementeri General de València. Barberà s'hi va negar completament. La batalla va ser llarga i tensa. En un moment donat, la premsa va informar que l'Ajuntament de València havia traslladat algunes tones de terra de la zona de la fossa comuna fins a una pedrera de Sagunt, amb restes humanes incorporades. Enmig de l'escàndol suscitat, algun periòdic va recordar, com qui no vol la cosa, que la mateixa alcaldessa que protagonitzava aquella immoralitat inclassificable amb els cadàvers antifranquistes anònims havia "premiat" el meu llibre dos anys abans...

  I bé, és obvi que no fou Barberà la que em va "premiar", sinó un jurat independent amb el seu prestigi i la seua dignitat (elements notòriament absents en la trajectòria de la nostra majestuosa alcaldessa). Però això no té massa importància. La qüestió és com és possible que un cadàver puga tindre valors diferents segons qui haja sigut el seu botxí.

  El mateix 11 de març de 2004, José María Aznar -llavors president del govern espanyol en funcions-, es va referir a les gairebé 200 víctimes d'Atocha amb aquesta sentència: "Los han matado sólo porque eran españoles". Una frase immortal, una frase aparentment inapel·lable, una puta frase per a la Història. Llàstima que la realitat fora lleugerament diferent, perquè allí havien sucumbit ciutadans de 34 nacionalitats diferents. Així li ho vaig voler fer veure al nostre fanatitzat expresident en un article que vaig publicar en El País al mes següent, "Españoles todos". No crec que el llegira, òbviament.

  Però el fet cert és que en aquell atemptat, en tots els atemptats, no van morir "espanyols". Van morir persones: pares, germans, fills, nebots. Van morir ciutadans de molt diferent condició, però amb una cosa en comú: ningú -ni en Atocha, ni en la fossa comuna del cementeri de València, ni en Hipercor ni on siga- mereixia aquella violència. I tots són iguals davant el fet en si. I el que no hi estiga d'acord, el qui encara crega que hi ha víctimes de primera i de segona, és un miserable i un indigne de ser anomenat ésser humà. I podeu dir que ho he dit jo.

Morir per Crimea? Lleveu-vos-ho del cap

Por: | 07 de marzo de 2014

  Les notícies que vénen del ventrell més tou d'Ucraïna confirmen la jugada mestra de Putin: Crimea s'encamina cap a un referèndum per a confirmar el poder rus. Al capdavall, la península en qüestió només s'inscriu dins les fronteres ucraïneses des del 1954, i la majoria dels seus habitants és russoparlant. Però nosaltres, europeus de tota edat i condició, simpatitzem amb Kiev perquè Kiev vol ser europea i Europa és la civilització i Putin només és un senyor molt estrany que es passeja amb el tors nu agafant un fusell o muntat dalt d'un cavall. Però Rússia és gas (Alemanya) o és un turista molt magnànim (Espanya), així que no espereu que ningú de l'OTAN se'n vaja a morir per Crimea.

El cuirassat Potemkin

  Hem ajornat, aquests darrers anys, el nostre viatge a Ucraïna. N'he parlat molt sovint amb el meu company habitual en els periples internacionals, el fotògraf Ramon Usó. Solíem seure en les sobretuales eternes de després d'un bon arròs, recordant aquells grans moments passats contemplant l'skyline de les mesquites d'Istanbul, des del costat asiàtic de la ciutat, o els havans reglamentaris que ens vam fumar en aquell restaurant de L'Havana on feien una paella valenciana de dignitat estimable.  I ens reptàvem: l'any que ve, Ucraïna. Però no. I ara, és clar, no és el millor moment per a anar-hi. No ens interessa el perill: ens interessa el moment d'abans i el moment de després del perill, que són els literàriament fructífers. Els països on encara no hem anat tenen aquell encant del territori que s'arbora com una promesa pura, l'encís d'un futur que espera i d'una història que encara no ha estat contada.

  No sabem com serà la Ucraïna posterior als actuals esdeveniments. És obvi que un país migpartit -la meitat prooccidental, la meitat prooriental- té les de perdre quan vénen maldades. I Putin, a dalt del seu poni, somia en l'imperi perdut -l'imperi tsarista, l'imperi estalinista: això li és ben igual. Els seus peons postsoviètics s'han despertat de la migdiada, com en aquella escena magnífica de El cuirassat Potemkin (la marineria del qual es va sublevar a Odessa, per cert). I ara és el moment de les decisions irrevocables. Pobra Ucraïna. L'any que ve, segur...

Periodisme: quin futur?

Por: | 01 de marzo de 2014

La notícia del nomenament del nou director d'El País, Antonio Caño, em pilla llegint la novel·la Barcelona no existeix, de David Castillo. La coincidència no podia ser més oportuna ni engrescadora. Castillo dibuixa una faula urbana on el futur es només una distorsió no excessivament forçada de determinats aspectes del present. La Barcelona del llibre està dividida entre un centre controlat per la gerontocràcia governamental i una perifèria on les Milícies de la Joventut han instal·lat el seu poder i la seua ràbia. El protagonista és un periodista octogenari que ja no pot viure del seu ofici i que en el fons simpatitza amb els "monstres narcisistes" de les Milícies perquè s'adona perfectament que el periodisme ("un ofici amb tan poca sintonia amb la realitat com l'àcid lisèrgic") s'ha convertit en un bastió elitista destinat a satisfer l'ego ideològic dels seus escassos lectors. En aquesta distopia amarga, el passat és simplement un temps mític "quan els diaris encara pagaven" (sic). Però la regla bàsica de la professió segueix enunciant-se amb la mateixa esborronadora literalitat: "No hi ha res més fàcil que enganyar qui vol ser enganyat".

Barcelona-no-existeix

  La reflexió de Castillo és ben útil en un temps de transició tan dur com el present. Hi ha un model periodístic que agonitza -i és una llarga ranera- i un altre que pugna per emergir, però no li resulta fàcil. El relleu dels directors dels principals mitjans de l'estat -La Vanguardia, El Mundo, El País- s'ha d'inscriure en aquesta dinàmica transicional. En el fons, el drama -més enllà de les circumstàncies concretes de cada cas- és el mateix: el paper va perdent pistonada i el digital encara no és negoci.

  ¿No és negoci? A l'experiència amb El País -on vinc col·laborant des de l'any 1997, llevat del parèntesi de Público- he d'afegir, personalment, la del diari Ara. Fundat al novembre del 2010, en plena crisi, en sóc col·laborador des del primer dia (i he d'agrair al seu equip directiu que em buscaren i confiaren en la meua ploma). Ara és precisament un exemple de mitjà nascut en plena voràgine digital. Des de primera hora van tindre clar que la seua web seria de pagament. Perden així, cada dia, molts lectors possibles, però no perden diners (com ho fan tots els altres mitjans). És el model que ja ha assajat amb èxit The New York Times, per citar un cas paradigmàtic. Un respecte a les webs de pagament, doncs: gràcies a això, per exemple, cobre jo (poca broma).

  El que és insostenible és oferir un contingut tan complet i variat com el d'El País cada dia gratis a la xarxa. Heus ací un motiu de reflexió per al nou director: el futur ja forma part del present. No queda temps per a gronsar-s'hi. Sé que Prisa té moltes esperances en l'aventura americana. A mi, personalment, em sembla una fugida endavant. L'escenari és i ha de seguir sent Europa (l'economia es desplaça al Pacífic, no a Sud-amèrica). Aquest americanisme sobrevingut em recorda sempre la retòrica vàcua dels "400 millones" d'hispanoparlants. Mireu: molts d'aquests 400 milions són -tristament- analfabets i ho seguiran sent per molt de temps; i els hispans que viuen als Estats Units -jo n'he conegut uns quants- estan desitjant en massa aprendre anglés. Aquesta és la trista realitat de la "Hispanidad".

  Quan tots ens despertem del somni sud-americà, el dinosaure encara serà ací. I l'haurem d'agafar per les banyes. Un dia més o menys llunyà el paper desapareixerà (excepte recialles luxoses objecte de culte). Jo seré dels qui més el ploraran -aparatosament analògic com sóc-, però les llàgrimes són poc pràctiques. Calen fets, decisions, una mica de dolor necessari. El problema d'El País no és si és més o menys agradable per al poder. El poder només vol escolans d'amén (i ja els té: ABC, La Razón). El periodisme és una altra cosa. I ha de tornar a ser un ofici digne, ben remunerat, independent i orgullós. L'alternativa és la novel·la de Castillo. Us en recomane la lectura, sobretot si sou de l'ofici. Resulta tan inquietant com perfectament raonable.

El País

EDICIONES EL PAIS, S.L. - Miguel Yuste 40 – 28037 – Madrid [España] | Aviso Legal