Publicar un llibre, a hores d'ara, s'assembla ja massa perillosament a amollar un barquet de paper en un corrent d'aigua. Les raons per les quals un títol serà beneït pels lectors i obtindrà el benefici del seu interés, o bé mereixerà l'atenció dels suplements literaris i d'aquests arxilectors anomenats crítics són perfectament misterioses. No et pots fiar de res ni de ningú. El caprici dels lectors és absolutament volàtil, els criteris dels suplements són un punt al·leatoris o, en el millor dels casos, simplement rutinaris, l'opinió dels crítics és només això: una opinió. Qui vulga conéixer en profunditat l'autèntic batec de l'ànima llibresca d'un país ha de llegir molt, ha d'escollir lliurement i no ha d'oblidar que, com deia aquell, la història de la cultura s'edifica sobre els llibres que no s'havien de llegir.
És una bona reflexió per a fer el dia de Sant Jordi. I ja que estem immersos precisament en aquesta data, m'agradaria regalar-vos un llibre (la rosa haurà de ser virtual). Es tracta d'un volum que no serà inventariat entre els sospitosos habituals dels suplements literaris, ni encimbellat entre les masses disciplinades dels lectors (sempre tan orgulloses de llegir un únic llibre, però totes el mateix), ni enllumenat entre els mandarins que han criat fama i ara ronquen plàcidament dins un son esquiu. No és una novel·la de lladres i serenos que puga esdevenir fàcilment un best-seller, ni parla d'un personatge tan famós que puga atraure els lectors com els óssos van al rusc viscós de la mèl. És un llibre humil, una reconstrucció històrica feta per un autor que no és especialista en el tema, però que s'hi ha vist impel·lit a escriure'l mogut per una irrefrenable passió.
El volum de què vull parlar-vos ara és L'explorador Andrés (1807-1837) i el seu autor és Rafael Monferrer. Marcel·lí Andrés va ser un dels pioners, Pirineus en avall, dels viatges per les costes d'Àfrica, en un temps -el primer terç del segle XIX- en què el continent negre encara era una promesa oferta a aquells viatgers que sapieren aunar la condició de botànic, antropòleg, sociòleg, topògraf i lingüista. De tot això va fer un poc Andrés durant els seus viatges per l'antic Regne de Dahomey, al golf de Guinea. Ell havia nascut a Vilafranca (Els Ports) i era metge de professió (educat a Barcelona), però la seua autèntica vocació consistia a anotar profusament en uns quaderns que dissortadament no s'han conservat tot el que anava descobrint davant una civilització fascinadora, encara no embrutida pel contacte freqüent amb els colonitzadors europeus.
No conservar els textos d'Andrés (ni tan sols la seua cara en algun feliç gravat) ha contribuït al silenci sobre la seua figura precursora. El nom d'un carrer a València i el d'un col·legi, i un vial també dedicat a la seua Vilafranca natal és tot el que el recorda. Rafael Monferrer, que és també metge, ha realitzat un esforç colossal per a reavaluar la seua figura i reinterpretar tota la bibliografia disponible. El resultat és un text apassionat però extremadament rigorós que mereixeria superar l'estret cercle dels amants de les glòries locals.
Des que Francesc Almela i Vives va "redescobrir" les gestes d'aquest viatger en un article de La hoja del Lunes de l'any 1960 titulat "¿Conoce usted al Explorador Andrés?", han passat molts anys. El llibre de Monferrer, però, és un pas de gegant en el coneixement -sempre tan precari- de la vida d'un home que va recórrer un món en què la noció de novetat encara tenia sentit i on viatjar no s'assemblava gens als episodis de truculent déjà vu que s'estilen ara.
Per Sant Jordi, un llibre: aquest. No us en penedireu.