Durant anys i panys, el País Valencià no va tindre, a la pràctica, una classe econòmica dirigent. Els tipus que n'haurien d'haver fet el paper eren en realitat negociants que havien heretat quatre-centes fanecades de taronger dels seus pares i amb això havien muntat una fabriqueta. Les coses els van anar bé -sobretot a partir dels anys 60-, però ells no volien saber res de conceptes molt difusos com "responsabilitat social", "cohesió econòmica" o "compromís pel país". Ells només volien -només sabien- fer diners. I en van fer molts. Als anys 70 es van apuntar alegrement a l'orgia anticatalanista, després van superar les diferents crisis i, en plena onada immobiliària, van arribar a l'any 2008 convençuts que, com va dir Joan Lerma, els invertebrats també podien ser feliços.
L'actual crisi, però, ha destapat la realitat -tan meticulosament ocultada pels uns i pels altres-, i el color d'aquesta no ha resultat precisament afalagador. Hem hagut d'afonar-nos més i més endins del precipici, s'ha hagut de podrir el somriure cariat de la dreta valenciana (sempre tan dadivosa amb els diners dels altres, sempre tan entusiasta a l'hora d'"ofrenar noves glòries a Espanya"), s'han publicat finalment les balances fiscals i la gran farsa ha arribat al final.
És tot un símptoma dels que realment fan època l'actitud ara mateix de la patronal valenciana. Per primera vegada probablement en la seua història, aquesta turba d'individualitats mal avingudes s'ha sentit part d'un propòsit superior, i s'ha adonat que o prenia les regnes de la situació o la debacle de tot plegat l'arrossegaria definitivament. Per primera vegada, els negociants valencians s'han sentit empresaris i han començat a cantar-li les quaranta al poder.
L'altre dia Violeta Tena publicava una entrevista en la revista El Temps (núm. 1.571) amb Salvador Navarro, president de la Confederació Empresarial Valenciana. Navarro hi demostrava no tindre pèls a la llengua. Quan l'entrevistadora l'interrogava sobre un cert "motí empresarial" detectat en les darreres setmanes, ell contestava així de clar: "Jo, com a ciutadà i empresari valencià, tinc lleialtat institucional al Consell però, amb tots els respectes, comence a cansar-me d'Espanya". I més endavant -impossible ser més explícit- proposava canviar la primera frase de l'himne de la Comunitat Valenciana ("Per ofrenar...) en el següent sentit: "Per demanar el que ens toca a Espanya".
Com estarà aquesta gent de farta que fins i tot quan Alberto Fabra va traure del quarto dels trastos el vell espantall anticatalanista amb vistes a les eleccions de l'any que ve, José Vicente González (president de la Cierval) el va agafar de l'orella i li va haver de recordar que el País Valencià és el primer client i el primer proveïdor de Catalunya. I viceversa.
L'anticatalanisme i l'espanyolisme, doncs, són mals negocis per als valencians, segons els nostres empresaris. Han tardat un poc a adonar-se'n, però en fi, benvinguts al club de les persones raonables. Ara només falta que s'ocupen a convertir-se en una autèntica classe dirigent i s'apliquen a vertebrar, cohesionar i revalencianitzar aquest país. La primera pedra ja la tenen posada.