Blogs Comunidad Valenciana Ir a Comunidad Valenciana

Notes Públiques

Sobre el blog

Entre el qui escriu abocat al balcó de la realitat –l’escriptor de periòdics, ara convertit en blogaire- i aquesta mateixa realitat hi ha una distància lleu però inexorable. Aquest decalatge requereix traducció en ambdues direccions: cap a fora i cap endins. El traductor, amb el seu teclat, transforma la realitat i hi és transformat, al seu torn. I el lector està convidat a l’espectacle.

Lee este blog en castellano »

Sobre el autor

Joan Garí

Joan Garí (Borriana, 1965) és escriptor. Es va donar a conéixer amb l’assaig La conversación mural, amb el qual va obtindre el premi Fundesco (Madrid, 1994). De llavors ençà ha publicat diferents títols, com ara La balena blanca, Història d’Amèrica i Viatge pel meu país. Té un blog dedicat a la crítica de llibres: www.oficidelector.blogspot.com

El parany de l'elecció directa d'alcaldes

Por: | 21 de agosto de 2014

L'última genialitat del PP és amenaçar en solitari amb un canvi en el mecanisme de les eleccions municipals. Tot seguint la tradició marxista, sí: la de Groucho. "Aquestes són les regles, però si no m'agraden n'impose unes altres". Jo diria que la fontaneria de la Moncloa li està fent la campanya a Podem, però no vull ser alarmista.

  La sola idea que monstres d'acreditat poder de destrucció massiva com Rita Barberà o Ana Botella puguen continuar governant amb el 20 o el 25% dels vots -és a dir, amb tres quartes parts de l'electorat en contra- em posa els pèls de punta. Però la cosa està així: el PP disfruta de la seua hegemonia, mentre l'esquerra es fragmenta. La consigna continua sent "Divideix i impera", però en l'horitzó ja no s'albira, almenys en una llarga temporada, un PSOE fort i creïble.

Rita Barberà

  Si al final el PP imposa el mecanisme per a mantindre amb respiració assistida tots aquells governs municipals on els seus candidats ja no tenen el favor de la majoria, la gent podria reacccionar com davant un colp d'estat. Potser és l'última acció que li falta a l'electorat per a concedir el seu favor a la nova esquerra -Podem, Guanyem, Compromís- que, cada dia que passa, incrementa la seua popularitat. I potser aquest, en el fons, és l'escenari amb què somia Rajoy: ell dalt d'un balcó cridant "Jo o el caos"... i tots a baix preferint mil vegades el caos.

  El problema dels dilemes transcendentals és que els carrega el diable. Rajoy pot jugar a aprenent de bruixot canviant les regles de joc per a mantindre Rita o la Botella ben assegudes al seu escó, però les conseqüències poden ser catastròfiques. I tanmateix, potser tot està previst. Siga com siga, la democràcia conservadora és de molt mala qualitat. Urgeix un canvi de fórmula.

Al clos d'Esgarracordes

Por: | 09 de agosto de 2014

  Visite el celler del Clos d'Esgarracordes, al terme de les Useres (l'Alcalatén). És un lloc plàcid on avui s'estén la vinya de Sergio Garrido, que pren nom de l'antiga heretat d'un mític Esgarracordes, una mena de Josafat de Bertrana -o així me l'imagine jo- conegut per la seua força física. Al voltant del seu mas centenari, ara restaurat, hi havia el seu clos, és a dir, un hort tancat o mig ocult que encara avui dia sorprén el visitant.

  El lloc dóna nom a un vi espectacular, un dels cinquanta millors vins d'Espanya: Clos d'Esgarracordes, criança 2009. Jo el vaig tastar per primera vegada a poca distància d'ací, al restaurant Cal Paradís de Miguel Barreda (la Vall d'Alba). A Miguel llavors encara no li havien donat la seua primera estrella Michelin, però els seus clients sospitàvem que no podia tardar massa.

Clos d'Esgarracordes (les Useres)

  Aquest vi negre robust i intens, amb aromes de pruna, grosella i mora, es fa difícil d'oblidar. Per això he visitat el celler: a la recerca de provisions per a l'hivern. És bonic, d'altra banda, que un restaurant com Cal Paradís trobe matèria primera d'excel·lència en això que s'ha anomenat el Kilòmetre Zero. La bona cuina és aquella que es fa amb els ingredients de la rodalia, i estarà bé recordar-ho ara que els grans cuiners van d'estrelles del rock i l'exotisme rampant ha envaït els millors restaurants.

  El clos d'Esgarracordes comprén quinze hectàrees de terreny situat a dos-cents metres d'altura, en un microclima envejable. El sòl argilós, arenós i pedregós, amb un alt contingut en calci, és ideal per al cultiu de la vinya. La família de vins, a més, ha crescut ara amb un blanc jove anomenat Llevant.

  Si el vi ens fa la vida més tolerable, i els àpats molt més agradables, aquests d'aquest clos de les Useres mereixen una atenció especial. Val la pena, a més, reflexionar uns instants a la seua sala de bótes, on el silenci de la fermentació acompanya el nostre esperit com en la sagristia d'una catedral.

  Com la formiga de la faula, a l'estiu s'ha d'arramassar el vi per a l'hivern. I no em podia faltar al meu celler unes quantes botelles màgiques de Clos d'Esgarracordes.

El País

EDICIONES EL PAIS, S.L. - Miguel Yuste 40 – 28037 – Madrid [España] | Aviso Legal