Blogs Comunidad Valenciana Ir a Comunidad Valenciana

Notes sobre el "cas Pujol"

Por: | 03 de septiembre de 2014

Aquesta setmana, al Congrés dels diputats, s'han viscut moments intensament grotescs. La compareixença del ministre Montoro per a parlar del "cas Pujol" ha resultat un inusual reguitzell d'improperis on la tesi principal era que l'antic Molt Honorable i actual Molt Miserable era molt dolent no només per ser un evasor fiscal sinó -sobretot- per ser nacionalista i independentista. L'argumentació és d'una finor impecable. De ser certa, voldria dir que Bárcenas converteix el fet de ser de dretes en un assumpte de pura delinqüència, o que els ERO d'Andalusia retraten tota una ideologia -el socialisme- com a intrínsecament perversa.

Cristóbal Montoro

  Què voleu que vos diga. Fa molt de temps que als cenacles de Madrid on s'hauria d'abordar amb una mica de llum tota la qüestió del sobiranisme a Catalunya només emergeix una atapeïda columna de fum. De vegades fa la impressió que tota aquesta tropa de lluminàries mentals treballen, en secret, per al senyor Pablo Iglesias. Es podrà acusar Podem de moltes coses, però quan se'ls pregunta per Catalunya la resposta que donen és d'un sentit comú esfereïdor: caldrà deixar -si som demòcrates- que els catalans voten. Sembla el programa d'un Chávez o d'un Fidel Castro?

  És possible que la crisi haja estovat perillosament els cervells dels nostres polítics. Ells van a la seua. Continuen convençuts que la corrupció és un afer de l'adversari i així resulta que si un dels nostres roba és un afer menor, però si ho fa algú de l'oposició és la tercera guerra mundial. I així ens va.

  Caldrà reconéixer, això sí, que el PP és el major engranatge de comunicació política d'Espanya. La seua eficàcia està per veure, però el seu funcionament és impecable. Un dia proposen com a major mesura de regeneració democràtica que governe la llista més votada... encara que la majoria de l'electorat la rebutge. Un altre dia un tipus tan sibil·lí com Alberto Ruiz Gallardón es despenja afirmant que reduïrà la llista d'aforats a 22 (i, a l'endemà Maria Dolores de Cospedal el desmenteix a la pràctica). No importa que tot això siga foc d'encenalls o fum de canyota, que també diuen. Si cola, cola.

  ..I mentrimentres els més avisats ja ens recorden que, fins al 2017, el govern haurà de retallar 50.000 milions més de la seua despesa. D'on? És un misteri: noves retallades en l'horitzó. Però l'important és que no se'n parle, d'aquestes coses. Quins asos del màrqueting! I quants babaus disposats a engolir-se els gripaus que calga. La crisi, ai la crisi: quants crims es cometen en el seu nom!

Hay 2 Comentarios

No se trata de sentido común, señor Garí, sino de respetar las leyes. La soberanía sobre el territorio catalán la ejercemos todos los españoles, no sólo los que nacieron o viven allí. Si se considera que esto no es justo, sea por los derechos históricos de Cataluña o por el gran sentimiento nacionalista de los catalanes, trabájese para cambiar las leyes españolas, por arduo que sea el proceso. No veo imposible que esto suceda, siempre que el sentimiento independentista responda a una realidad profunda y no a un hastío coyuntural. A la larga, es posible que partidos españoles de ideología progresista acaben convenciéndose de que la mejor solución es dejar una puerta abierta a la autodeterminación de las "nacionalidades históricas" (yo no estoy de acuerdo, pero eso no significa nada; es una postura tan respetable como cualquier otra). Si eso sucede, nadie podrá poner en duda la legitimidad de un triunfo soberanista. Pero lo que tenemos ahora es un referéndum ilegal y un desprecio absoluto a cualquiera que se oponga a su convocatoria, aunque sea con argumentos razonables.

Pero no se puede comparar a Bardenas con Pujol. El primero no era un personaje público icónico al que había que creer como a un Mesías, como se eregía Pujol una y otra vez durante 30 años. Toda la fuerza de su personaje es la que ahora se le ha vuelto en contra con la misma intensidad. Como un boomerang. Pujol construyó un castillo de naipes moral y por eso ahora se está viniendo abajo con tanta rapidez. Y nada tiene que ver el PP en todo esto.

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Notes Públiques

Sobre el blog

Entre el qui escriu abocat al balcó de la realitat –l’escriptor de periòdics, ara convertit en blogaire- i aquesta mateixa realitat hi ha una distància lleu però inexorable. Aquest decalatge requereix traducció en ambdues direccions: cap a fora i cap endins. El traductor, amb el seu teclat, transforma la realitat i hi és transformat, al seu torn. I el lector està convidat a l’espectacle.

Lee este blog en castellano »

Sobre el autor

Joan Garí

Joan Garí (Borriana, 1965) és escriptor. Es va donar a conéixer amb l’assaig La conversación mural, amb el qual va obtindre el premi Fundesco (Madrid, 1994). De llavors ençà ha publicat diferents títols, com ara La balena blanca, Història d’Amèrica i Viatge pel meu país. Té un blog dedicat a la crítica de llibres: www.oficidelector.blogspot.com

El País

EDICIONES EL PAIS, S.L. - Miguel Yuste 40 – 28037 – Madrid [España] | Aviso Legal