Nota I: Ara fa un any que van tancar Canal 9. Els periòdics ho recorden i no estalvien alguna etiqueta rotunda, com ara que la valenciana és l'única autonomia que ha clausurat la seua televisió pública, o que el president Alberto Fabra s'ha despenjat afirmant -en un atac d'eufòria cínicament malaltissa- que voldria reobrir un canal igual o semblant. Tot té l'estrany sentit dels despropòsits més profunds. Potser només ha faltat que algú recordara a Fabra que el deute de RTVV (1.200 milions d'euros!) el va generar el seu partit, que els episodis de censura, de manipulació, de balafiament i d'estricta vergonya els hi van protagonitzar militants del PP. Tot és un poc inútil, ja es comprén. L'únic realment útil, pel que fa al cas, és que aquests senyors perden les pròximes eleccions i el partit o partits que els substituïsquen siguen prou lúcids com per a bastir una televisió seriosa, austera i professional.
També fa una mica de vergonya, no cal dir-ho, que alguns dels professionals que van sobreviure totes les purgues vinguen ara a donar lliçons d'integritat, puresa i rebel·lia. Tipus que van romandre callats mentre alguns valents se la jugaven de debò, especialistes a surar en tota mena de naufragis interessats, ara es presenten davant l'opinió pública com a màrtirs irredempts. I no tardaran -si no ho han fet ja- a postul·lar-se davant els partits de l'oposició per a retornar triomfalment a la hipotètica nova televisió. Espectacle de turpitud i paradoxa lletja que esperem que no es produïsca.
En el fons, Canal 9 va ser el joguet dels uns i dels altres, i quan ja no va ser útil el van tirar al cubell de les escombreries. Una lliçó que caldrà aprendre. Per a no repetir-la, si més no.
Nota II. Ens arriba ja, un poc esmorteïda, la polèmica que ha protagonitzat Íñigo Errejón, de Podem. El xicot ha estat acusat poc menys que de matar Kennedy i Luther King -un amb cada mà- per treballar des de casa en un projecte universitari que li van concedir perquè era l'únic que es va presentar al concurs en qüestió. No vull entrar en el fons de l'afer. Hi ha en marxa, segons sembla, una investigació acadèmica. Personalment, Errejón i els seus adlàters em cauen simpàtics. Sí que m'agradaria, però, fer una petita reflexió sobre la manera d'actuar de les universitats en matèria de contractació.
Qualsevol que tinga alguna experiència en la vida universitària -i és el meu cas- sabrà perfectament quin pa s'hi dóna. Per motius en què ara no vull ni puc entrar, la universitat és un món tancat -endogàmic: la paraula clau- on les places que ixen a concurs s'hereten de pares a fills -passeu-me la metàfora- sense que ningú hi haja pogut trobar mai cap remei. De tant en tant algun acadèmic indignat escriu una carta a aquest periòdic queixant-se de l'opacitat i el cosanostrisme imperant en l'educació superior. Aquests desahogos passen sense pena ni glòria. Quan es torna a convocar una plaça, siga del caràcter que siga, els noms dels qui hi gaunyaran ja circulen pels corredors de la facultat amb una antelació sobrecogedora...
Reportaré una experiència personal: fa anys, quan es va implantar la carrera de Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat Jaume I de Castelló vaig cometre la imprudència de presentar-m'hi a una plaça de professor titular interí. Jo hi anava molt pagat amb el meu sòlid currículum, amb la tesi doctoral feta, publicacions internacionals i no sé quantes coses més. Alguna ànima caritativa em va advertir, però, que les dues places a concurs ja estaven donades. Fins i tot se'm va informar de les dues dones que les ocuparien... setmanes abans que es reunira el comité avaluador. Jo no havia nascut el dia anterior, però em resistia a creure el que se m'estava contant. Arribat el dia, però, vaig poder comprovar que les dues places s'havien adjudicat a les persones en qüestió. I no se'n va parlar més...
Aquesta experiència, avisaré al lector ingenu, no és excepcional. És un secret a veus que tot a la universitat funciona així. En direm corrupció, també? No seria una mala definició. Seria, de fet, el mot que més li escauria. Per això em sembla lleig el cas Errejón: un partit que aspira a renovar la podrida escena política espanyola no es pot permetre aquestes marrades estètiques. És un consell que els done gratuïtament. I això és tot.