Amb un periòdic es té, sempre, una relació d'amor i d'odi. Mire ara endins de la meua pròpia ruta i, des que vaig debutar al periòdic Mediterráneo de Castelló, als anys 80, no he deixat de sentir un mix confús d'agraïment i decepció en cada mitjà on he col·laborat. En el fons, sempre m'admirava -com volia Groucho- formar part d'un club que m'admetia com a soci. Naturalment, ni el més ingenu dels meus lectors deixarà d'ignorar que un diari és, abans que res, una empresa. I les empreses tenen treballadors i els treballadors, ni en la més apassionada utopia marxista, hi pinten gaire, en realitat...
T'alces un dia i descobreixes que el periòdic on col·labores des de fa vint anys li ha regalat la portada a un banc. Bé, "regalar" és un terme inexacte. Òbviament, el banc haurà estat generós en la compra-venda. No es cedeix una portada a canvi de res, o de quasi res. Però jo, és clar, pensava que això de les portades era una cosa sagrada -encara- en la premsa de paper. Doncs no era així.
No tinc constància de si s'ha fet altres vegades, això. Potser es fa contínuament i jo no me'n recorde. El capitalisme, d'acord. Preferiré, però, seguir barallant-me purament amb la semàntica, no necessite anuncis. Com quan aquest diari augurava "un període d'inestabilitat" a Europa -fa no res- pel triomf de Syriza a Grècia... Com si la crisi -la puta crisi- no haguera estat, des del principi i per obra i gràcia de la gestió neoliberal que n'hem fet a Europa, una gran etapa d'inestabilitat, un tsunami amb tots els ets i els uts en el profund sentit que el terme inestable puga covar.
Què és pitjor, que El País venga la portada al Banc de Santader o que adule l'austeritat neoliberal de frau Merkel i els seus acòlits? No sé. Per si de cas, rellegiu una entrada anterior d'aquest blog: Pujol, Blesa, Botín. I ja em contareu.