En pocs dies de diferència, els valencians hem assistit a un cert vertigen d'esdeveniments identitaris de diferent calibre. Diumenge passat, Rita Barberá duia a terme el seu memorable discurs en "valenciano" davant el públic faller. Incomprensiblement, el respectable no li va riure la boutade, desagraït com és. El caloret va triomfar, però per a mofa de l'alcaldessa perpètua.
Siga com siga, dimecres, a les Corts valencianes, l'speech de Rita va trobar un eco insospitat, en forma de sanció legislativa: el PP, amb la seua agònica majoria absoluta, va rebutjar totes les esmenes al projecte de llei "de reconeixement, protecció i promoció de les senyes d’identitat del poble valencià", una entranyable figura jurídica que es preocupa per inventariar els "senyals" identitaris autòctons que cal protegir: la "llengua valenciana" i els seus usos; el Segle d'Or; els Reials Monestirs de Santa Maria del Puig i Santa Maria de la Valldigna; l'Arxiu de la Corona d'Aragó; el 9 d'Octubre; Els Furs i el Dret Civil Foral Valencià; els béns de la Comunitat declarats patrimoni de la Humanitat, entre altres figures amenaçadíssimes per vés a saber qui. I més encara: la música i els instruments tradicionals valencians; les bandes de música i les societats musicals; el cant d'estil i el folklore valencià; els esports autòctons i, especialment, la pilota valenciana i la columbicultura; les festes tradicionals i l'art pirotècnic; els festejos taurins tradicionals (bous al carrer); les manifestacions religioses arrelades en la nostra tradició; la gastronomia i productes autòctons i la indumentària típica de les diferents poblacions de les comarques valencianes.
Un observador despistat podria pensar (si encara s'estilara pensar i si una activitat tal es pot postular d'un "observador despistat") que no hi ha relació entre aquests dos esdeveniments, la pallassada de Rita i la febrositat legislativa del grup parlamentari popular. En realitat, és al contrari: ambdós fets estan íntimament imbricats, i constitueixen el terme real i el terme imaginari de la metàfora en què es resol l'interés del PP per la nostra cultura. Perquè tota aquesta verborrea per a protegir coses tan dissemblants com el Segle d'Or i els bous al carrer (quan la sola col·locació d'ambdós conceptes en el mateix paràgraf ja revela una profunda patologia sintàctica i pragmàtica), o per a aixecar la bandera d'una "llengua valenciana" miraculosament seccionada del tronc comú català acaba morint, com una ona esbravada i sense força, en la platja àrida i dessucada del delirium tremens barberià. Molta cultura valenciana però, després, tot es queda en el "caloret del verano"...
Tot açò seria simplement divertit si no evidenciara la profunda malaltia que corrou el partit polític que ha portat les regnes del País Valencià durant les últimes dues dècades. I ho sent de veres, perquè hi ha molts ciutadans conservadors que són gent raonable i sensata, i que davant de fets com els que ací es ressenyen no poden menys que tirar-se les mans al cap. Una d'aquestes persones, Pere Maria Orts, es va morir dijous passat, potser per no sentir ja més disbarats a l'entorn de la llengua i de la cultura que tant va estimar. Ell va ser la demostració palpable que un valencià pot ser de dretes, haver nascut a la ciutat de València i no resultar, en matèria identitària, un analfabet militant. Només un home amb la seua saviesa podia haver escrit un llibre com la Història de la senyera al País Valencià. Un volum que no només és un lliçó de vexil·lologia, sinó la defensa d'una manera d'estar en la vida. I és que no aconseguiríem definir de cap altra forma unes pàgines que s'obrin amb una dita popular de la Marina que podria ser perfectament un vers de Walt Whitman: "Bandera vella, honra de capità".
Amb més Orts i menys Barberà, els valencians podríem ser un poble magnífic. Però estem condemnats a l'embogit tiovivo de les "senyes d'identitat"...