Blogs Comunidad Valenciana Ir a Comunidad Valenciana

Notes Públiques

Sobre el blog

Entre el qui escriu abocat al balcó de la realitat –l’escriptor de periòdics, ara convertit en blogaire- i aquesta mateixa realitat hi ha una distància lleu però inexorable. Aquest decalatge requereix traducció en ambdues direccions: cap a fora i cap endins. El traductor, amb el seu teclat, transforma la realitat i hi és transformat, al seu torn. I el lector està convidat a l’espectacle.

Lee este blog en castellano »

Sobre el autor

Joan Garí

Joan Garí (Borriana, 1965) és escriptor. Es va donar a conéixer amb l’assaig La conversación mural, amb el qual va obtindre el premi Fundesco (Madrid, 1994). De llavors ençà ha publicat diferents títols, com ara La balena blanca, Història d’Amèrica i Viatge pel meu país. Té un blog dedicat a la crítica de llibres: www.oficidelector.blogspot.com

Feu fora el PP del control dels mitjans

Por: | 31 de mayo de 2015

Amb la nova i esperançadora perspectiva que han obert les eleccions municipals i autonòmiques, hi ha un punt d'especial interès en què caldria posar-se a treballar ja. Em referisc a blindar els mitjans de comunicació públics davant la mala praxi continuada dels governs del PP. Naturalment, no són discutibles les prioritats: abans caldrà assegurar els menjadors escolars per als més desafavorits, l'alternativa habitacional després dels desnonaments o el final de la política de retallades indiscriminades.

  Una vegada assegurat l'essencial, crec que les diferents formacions progressistes que ara busquen sumar els seus vots per al canvi haurien de seure i cavil·lar la manera d'impedir els espectacles vergonyosos que s'han donat en el passat recent a les televisions públiques, per exemple, quan el PP les ha controlades. Tots tenim en ment els referents bàsics: TVE, Telemadrid, Televisión de Galicia, RTV Castilla La Mancha, Canal 9. És obvi que Calviño va ser-hi un precedent nefast, però la política de Zapatero d'obligar a decidir el director de RTVE per una majoria qualificada a les Corts és la senda correcta, en aquest sentit.

Tancament de Canal 9

  No s'hi val a afirmar, amb aixecament de braços, que tots els partits manipulen els mitjans. Com en la paràbola orwelliana, en aquest tema, uns són més iguals que no uns altres. Segur que CiU posa el nas a TV3, o el PNB a Euskal Telebista, com Amadeu Fabregat va protagonitzar un episodi excepcional en la història universal de la infàmia al Canal 9 controlat pel PSPV-PSOE. Però, comparat amb la política habitual del PP, tots aquest exemples són purament anecdòtics.

  El PP és incompatible amb la llibertat d'expressió dels professionals del periodisme, com ells mateixos han denunciat -i continuen fent-ho en els casos de TVE i Telemadrid- de manera patèticament reiterada. Per això, allà on es puga i s'hi dispose de majories parlamentàries qualificades, urgeix blindar el model de televisió i ràdio pública. Bastaria a incloure als respectius Estatus d'Autonomia, per exemple, el mètode d'elecció del director general de cada ens, i les majories necessàries. Això evitaria que, en el cas que el PP torne a governar, puga imperar-hi i provocar-nos la vergonya aliena habitual.

  Per sort, aquestes eleccions han evidenciat la soledat de Rajoy i els seus adlàters. Ningú vol pactar amb ells -ni tal sols Ciutadans/Ciudadanos, que hi competeix amb el seu espanyolisme de xaranga i pandereta. Ja s'ho faran mirar. En tot cas, és el moment d'aprofitar la circumstància no tan sols per reflotar Canal 9, de manera inajornable, sinó de salvaguardar la nova empresa amb una seguretat jurídica al màxim nivell, que impedisca la grollera intervenció política del passat més immediat.

  Senyors polítics: la dreta espanyola no és una dreta normal. Això ja ho han demostrat per activa i per passiva -a València, a Madrid, a Santiago. És el moment de posar-se les piles i dignificar un ofici -el del periodista de mitjans públics- que, amb ells, s'assembla massa al vell acudit: no poder dir a ta mare que treballes en una tele autonòmica perquè ella creu fermament que fas de pianista en un bordell.

  La festa s'ha acabat i el bordell serà ara un menjador social. Aprofitem per reeducar les putes.

València ha importat, i com!

Por: | 25 de mayo de 2015

Dissabte passat, jornada gloriosa de reflexió, escrivia jo en aquest blog una entrada titulada "València no importa?". Els esdeveniments, ahir, es van succeir de manera tan vertiginosa que s'imposava una nova ullada a la realitat. Les eleccions municipals i autonòmiques van propiciar, a tot Espanya, un avanç de les forces progressistes. Vells militants que durant anys i panys havien viscut semiocults, vegetant i aguantant el xàfec a places dures -duríssimes- com Madrid i València, ara han rebrostat amb noves forces. I han ocupat el castell. Una gran onada d'esperança ho inunda tot i el discurs de la inevitabilitat històrica dels qui apliquen el programa de Merkel més avall dels Pirineus s'esfondra amb gran estrèpit.

  Al País Valencià, matèria de la meua reflexió sabatina, hi ha motius per a l'alegria. Compromís, la força que s'ha destacat en la lluita contra la corrupció i a favor del retorn de la decència, ha vist recompensat el seu esforç. Jorn Ribó, si no passa res, serà el nou alcalde de València. El canvi, més que descomunal, és directament brutal. Acomiadem una regidora de moral distreta, precàriament alfabetitzada, addicta a les paraules grosses, el licor ideològic fort i el pensament dèbil i donem la benvinguda a un valencià culte, nascut a Catalunya (arggggggg!) i ciutadà del món lliure, que retorna novament la dignitat al Cap i Casal. 

Comrpomís 2015

  A les Corts, Ximo Puig podria ser president. Si el seu partit ha aprés dels errors passats aquest morellà afable i constant no ho hauria de fer malament, i més si té al costat un animal polític tan destacat com Mònica Oltra. Podem també ha entrat amb força i la nota luctuosa la posa Esquerra Unida, que a pesar de la seua fermesa en la lluita contra la corrupció no ha obtingut representació.

  M'alegre per tots, però ara ve el més difícil: que la previsible coalició de partits per a governar esdevinga operativa i fiable. Ja hi ha massa experiències de governs multipartit en altres territoris que han acabat com el ball de Torrent. Podríem fer, a València, les coses d'una altra manera? Els ciutadans sense adscripció partidista -és el meu cas- ho agrairíem.

  Després de vint anys de governs conservadors, el País Valencià està en una emergència social, econòmica, estructural, lingüística i cultural. Hi ha molt a fer però la caixa està buida. Què tal una primera llei que reclame als corruptes el retorn dels diners -amb efectes retroactius?

  Siga com siga, el temps nou que s'obri és meravellós. No ho fem malbé, please...

València no importa?

Por: | 23 de mayo de 2015

València no importa, això és evident. Ha importat mai? Un bon tema per a una jornada de reflexió com la d'avui, més enllà de l'eco somort de les proclames embogides dels polítics. Examinem la situació: el PP va prohibir la recepció de TV3 al País Valencià (també ho va fer el PSOE, al seu moment) i després, molt conseqüentment, va tancar Canal 9. Cat Ràdio i Ràdio 9 van seguir la mateixa sort. Resultat: no hi ha cap mitjà audiovisual en català que emeta a tot el territori valencià.

Tv3-canal-9

  A tot això, com sabeu bé els lectors d'aquest periòdic, s'ha consumat un altre fet en la mateixa línia: s'han tancat les delegacions autonòmiques d'El País, entre elles la valenciana. La pèrdua és especialment sagnant si considerem que amb aquestes pàgines se'n va l'únic instrument de premsa escrita que atenia per igual la realitat de tot el territori valencià, sense divisions provincials. I també, caldrà dir-ho, desapareix el Quadern, un suplement de cultura que, bé que esquifit i realitzat amb criteris opinables (sense una secció de crítica de llibres potent i relativament raonable, en la línia del seu germà de l'edició catalana, per exemple), era l'únic íntegrament en català en terres valencianes.

  Jo em pensava que aquesta decisió empresarial generaria un cert rebombori: reclamacions dels lectors, apel·lacions a la seua defensora, etc. Sembla, però (si no ens han volgut enganyar), que la gent s'ha queixat més perquè no apareixia completa la programació de les cadenes a la pàgina de televisió que per la debacle valenciana (segons recordava Andrés Boix Palop en un tuit incisiu).

  No sé. El País Valencià va assemblant-se cada vegada més a un desert on l'únic oasi ja és internet (i encara!). Ara mateix, l'únic supervivent de l'edició valenciana del periòdic sóc jo mateix, aquest humil blog. Comence a sentir-me com un personatge de Richard Matheson...

  I demà toca votar. Jo tinc claríssim a qui ho faré. Amb els grans partits del sistema -el PSPV primer i el PP després- el País Valencià no ha passat de ser el qui ha pagat la festa de tots plegats (però, què se celebrava?). No ha sigut igual el mandat del PSPV que el del PP, això és obvi. Però el resultat ha vingut a ser el mateix. Caldrà un canvi, com més profund millor, i espere que aquest canvi el lideren forces estrictament valencianes. Perquè algun dia ens haurem de posar a reconstruir aquest país, començant per la seua dissortada estructura comunicativa. I aquest dia podria ser demà.

Mil paraules

Por: | 10 de mayo de 2015

El diari Ara, que paga algunes de les meues factures, em proposa fer un reportatge sobre València, dins la campanya #arafemciutat. Em conviden a quedar amb Xavi Sarrià, el cantant d'Obrint Pas i realitzar un diagnòstic sobre la situació de la ciutat, en vespres de l'agonia (presumpta!) de Rita Barberá al capdavant de l'alcaldia. Amb Xavi quedem al davant del Mercat Central i s'hi reuneix amb nosaltres el fotògraf, Daniel Garcia Sala. Entrem al mercat, anem al Carme, tornem cap a la plaça de la Reina. Després anirem al Cabanyal i a Benimaclet, allà on la pressió del centre es centrifuga amb mil agressions contra el medi -el barri, l'horta. El reportatge s'ha publicat el dia 2 de maig, i el teniu ací (L'Ara, però, és de pagament, perquè és un diari adult i no viu d'aquest infantilisme cibernètic consistent a creure en els Reis d'Orient del Gratis Total).

Ramon Usó (fotògraf) a la plaça Tahrir, El Caire (foto Joan Garí)

  Xavi Sarrià és un tipus ben conegut, però jo vull parlar del fotògraf. Daniel és un professional meticulós i el periòdic el premia publicant a doble pàgina una de les seues espectaculars fotos del barri del Carme. En aquests anys he coincidit amb molts fotògrafs de premsa. El maridatge periodista/escriptor-fotògraf sempre m'ha semblat una conjunció fructífera. La dualitat essencial del reportatge de premsa sempre ha sigut el text i la imatge (fixa) i no veig -amb alegria- que en internet aquesta sintaxi canvie substancialment. Naturalment, ara l'univers digital permet complementar això amb vídeos i àudios, però els elements essencials de qualsevol peça informativa continuen sent la paraula i la imatge.
  Fa anys vaig coincidir a València, fent un reportatge sobre el Cabanyal, amb el fotògraf Alberto Di Lolli. Va ser estimulant compartir aquell temps entre la degradació i l'esperança d'un barri que no volia morir. Si no recorde malament, Alberto va acabar signant les seues fotos amb pseudònim, per raons de la seua situació laboral llavors. Tot plegat va ser un treball estimulant i crec que el meu text no hauria quedat igual sense el concurs de les seues imatges.
  Ara Alberto Di Lolli ha sigut guardonat amb el premi Ortega y Gasset de Fotografia 2015, per la sèrie "La España del despilfarro", publicada amb Pedro Simón al diari El Mundo. La meua enhorabona.

  Els lectors d'aquest blog, d'altra banda, saben bé que el gran fotògraf borrianenc Ramon Usó sol acompanyar-me en les aventures internacionals que hem anat ordint en els últims anys. Amb ell al darrere de l'objectiu he fet reportatges que després s'han publicat en Público, en Ara, en El País. I he tingut el plaer de fotografiar-lo a ell en l'acte de fotografiar -com en la imatge que il·lustra aquest text, d'un dia fecund en El Caire-, en un joc de miralls molt apropiat.
  No és que una imatge valga més que mil paraules, és que aquestes mil paraules necessiten el contrapunt imaginari per poder completar el seu sentit. El millor de la nostra civilització es resumeix en un reportatge de premsa. I els qui xalem fent-los -els fotògrafs i els escriptors- som l'última parella ben avinguda que queda. I per molts anys.

El País

EDICIONES EL PAIS, S.L. - Miguel Yuste 40 – 28037 – Madrid [España] | Aviso Legal