Blogs Comunidad Valenciana Ir a Comunidad Valenciana

Matisyahu, Lenin i tota la pesca

Por: | 22 de agosto de 2015

Torne d'Ucraïna -dissabte 15 d'agost- i de seguida em trobe la polèmica per l'actuació del cantant jueu Matisyahu al festival Rototom de Benicàssim. A Kíev es viu una autèntica drôle de guerre, amb la població plàcidament relaxada a 800 quilòmetres del front, mentre al Donbàs Putin i els seus fills bords ambicionen la Gran Rússia. Hi ha espanyols entre els combatents pro-russos de l'est ucraïnès, perquè vivim l'època de la Gran Conflagració Sorda Mundial, i el qui no s'apunta a les ordres de Putin ho fa sota la bandera tètrica de l'Estat Islàmic, mira quin honor. Potser aquests són els mateixos -o cosins germans- que consideren intolerable que un cantant sionista (ho és? Ni ho sé ni m'importa) cante a Benicàssim sense declarar odi etern a Netanyahu, que -per cert- no és un tipus precisament liberal i tolerant...

Lenin -i Joan Garí- a Txernòbil, zona restringida (Foto, Ramon Usó)

  A mi em sembla un poc pixar fora de text exigir declaracions polítiques a un tio que canta. El que se li hauria de demanar, en tot cas, són uns estudis solvents de solfeig. Crec que en aquest cas Compromís -o una part d'aquesta coalició- se n'ha passat de frenada. Puc entendre que un festival de les característiques del Rototom -Pau, Amor,etc.- exigisca unes credencials mínimes als artistes convidats. Però això és el nivell previ. Una vegada contractat, a què ve ara aquest esquinçament de vestimentes?

  Si hi ha un conflicte on s'ha d'anar molt en compte a l'hora d'alinear-s'hi és el d'Israel contra Palestina. L'esquerra, òbviament, sempre estarà amb el qui pateix, amb els desheretats i les víctimes, i això l'honora. Però els palestins -Hamàs?- voldrien tot el territori sota la seua ensenya i els jueus ortodoxos que tots els àrabs se'n vagen a Jordània (com a molt prop). Quan vaig estar a Israel, fa tres anys, vaig captar aquest odi mastegat fort, però els palestins, als controls de Cisjordània, ens saludàvem perquè Espanya té fama de ser pro-palestina (sic). La solució no és fàcil -tots dos pobles hi tenen drets- i les posicions maximalistes -del sofà europeu estant- no ajuden gens.

  Ara diuen que Matisyahu actuarà finalment al Rototom. Més llenya al foc. No conec cap dels seus temes i supose que, molts dels qui l'han criticat amb més acritud, estan igual. A Ucraïna tampoc era fàcil saber qui eren "els bons". Per si de cas, me'n vaig anar aTxernòbil, a la "zona restringida". Hi prepare un reportatge periodístic que es publicarà el mes que ve. Com allà tot s'ha quedat congelat tal com estava fa trenta anys, quan el reactor 4 va alliberar l'equivalent a 400 vegades la bomba d'Hiroshima, Ramon Usó em va fer una foto al costat de l'estàtua de Lenin. El qui vulga acusar-me ara de marxista irredempt o nostàlgic de l'estalinisme ho té fàcil. Però jo només són un escriptor tastaolletes, un periodista free-lance que va pel món i prova de ser tolerant i comprensiu. Que no passe que siga més fàcil ser-ho en un país en guerra que a la meua pròpia terra...

Hay 2 Comentarios

This is amazing! Visit http://psncodesonlinefree.com - you receive free PSN Card Codes instantly! Everybody uses this now!

This is amazing! Visit http://psncodesonlinefree.com - you receive free PSN Card Codes instantly! Everybody uses this now!

Los comentarios de esta entrada están cerrados.

Notes Públiques

Sobre el blog

Entre el qui escriu abocat al balcó de la realitat –l’escriptor de periòdics, ara convertit en blogaire- i aquesta mateixa realitat hi ha una distància lleu però inexorable. Aquest decalatge requereix traducció en ambdues direccions: cap a fora i cap endins. El traductor, amb el seu teclat, transforma la realitat i hi és transformat, al seu torn. I el lector està convidat a l’espectacle.

Lee este blog en castellano »

Sobre el autor

Joan Garí

Joan Garí (Borriana, 1965) és escriptor. Es va donar a conéixer amb l’assaig La conversación mural, amb el qual va obtindre el premi Fundesco (Madrid, 1994). De llavors ençà ha publicat diferents títols, com ara La balena blanca, Història d’Amèrica i Viatge pel meu país. Té un blog dedicat a la crítica de llibres: www.oficidelector.blogspot.com

El País

EDICIONES EL PAIS, S.L. - Miguel Yuste 40 – 28037 – Madrid [España] | Aviso Legal