Blogs Comunidad Valenciana Ir a Comunidad Valenciana

Notes Públiques

Sobre el blog

Entre el qui escriu abocat al balcó de la realitat –l’escriptor de periòdics, ara convertit en blogaire- i aquesta mateixa realitat hi ha una distància lleu però inexorable. Aquest decalatge requereix traducció en ambdues direccions: cap a fora i cap endins. El traductor, amb el seu teclat, transforma la realitat i hi és transformat, al seu torn. I el lector està convidat a l’espectacle.

Lee este blog en castellano »

Sobre el autor

Joan Garí

Joan Garí (Borriana, 1965) és escriptor. Es va donar a conéixer amb l’assaig La conversación mural, amb el qual va obtindre el premi Fundesco (Madrid, 1994). De llavors ençà ha publicat diferents títols, com ara La balena blanca, Història d’Amèrica i Viatge pel meu país. Té un blog dedicat a la crítica de llibres: www.oficidelector.blogspot.com

Jo he vingut ací a parlar del meu llibre

Por: | 29 de noviembre de 2015

  Feia anys que volia escriure un llibre sobre la meua cuina materna. I volia fer-ho perquè n'estic orgullós. Qualsevol que veja ara aquest títol, La memòria del sabor (editorial 3i4) i fullege desmenjadament el volum potser s'exclamarà: "Un altre llibre de cuina!". Perquè vivim, en efecte, una explosió d'afeccions gastronòmiques per terra, mar i aire. En realitat, però, La memòria del sabor no pretén participar d'aquesta nova moda que ha convertit els grans chefs en gurus providencials i contínuament sol·licitats. El meu text va, en realitat, un poc a la contra d'aquesta efervescència experimental. Jo he vingut ací, com el clàssic, a parlar d'un llibre que pren com a base el que he menjat a casa tota la vida, que no per casualitat és l'alimentació tradicional i general en terres valencianes fins fa molt poc.

Portada del llibre La memòria del sabor, de Joan Garí

  Contradint Josep Pla, que estava convençut que considerar la gastronomia del propi país com la millor del món era un atac de "patrioterisme" inexcusable, jo estic convençut que el que ha cuinat ma mare sempre -aprenent-ho, al seu torn, de la seua, i així ben endins de l'arbre genealògic- és un conjunt de receptes que hauria de ser declarat patrimoni de la humanitat. I això no vol ser una frase retòrica. Al cap i a la fi, un dia uns científics molt sabuts es van presentar en llars com la meua i van explicar que allò que s'hi oficiava es deia "dieta mediterrània", i era la millor dieta del món. Sí, ma mare no ho sabia, però aquelles olles, aquells arrossos, aquella escalivada amb abadejo, aquell peix fregit o al forn no eren només menges delicioses sinó una manera d'alimentar-se sàviament centenària. I d'això va aquest llibre: d'una manera de menjar, que és també una manera de viure.
  Naturalment, aquesta manera de menjar encara resultarà tremendament familiar a qualsevol família borrianenca i valenciana on s'hagen conservat els bons hàbits. A vegades, però, em fa la sensació que ara hem caigut en uns extrems perillosos: en el dia a dia, es menja bastant malament (caiguts en el parany d'aquesta aberració anomenada fast food), mentre que de vegades, per trobar un plat tradicional en condicions has de peregrinar, paradoxalment, als restaurants de luxe. No és cap secret que s'està abandonant a marxes forçades la dieta mediterrània, és a dir, estem llançant per la borda el tresor que hem guardat sempre a les nostres cuines, i que simplement ha consistit a menjar la verdura i la fruita dels nostres horts, el peix de la nostra mar i la carn dels animals del corral. Estem envoltats de tot això però ja no ho aprofitem. Aquest llibre és un recordatori que encara podem viure en un paradís, si no el malbaratem.
  He volgut subtitular el volum Les receptes de ma mare perquè hi trobareu, preparades per a usar, la descripció dels diferents plats que el fotògraf Ramon Usó ha immortalitzat amb la paciència i la mestria que el caracteritzen. Cada dimecres quedàvem ell i jo a casa ma mare. Ella cuinava, Ramon feia la foto pertinent i després ens ho menjàvem tot, com ha de ser. Però el procés no acabava ací: una vegada desparada la taula, encara faltava l'estadi més important: convertir les impressions d'aquells plats suculents en literatura. Perquè la gastronomia, això ja ho podeu comprendre, és, abans que res, un gènere literari.
  El llibre vol ser, també, un homenatge als meus pares, en tant que membres d'una generació que va haver de viure, de ben menuts, una guerra i després una dura postguerra. Ells precisament, que han conegut la fam, saben el valor exacte de cada aliment. A mon pare no cal que li expliquen com és de bo un moniato al forn, ni com es planta un clot de carabasses perquè siguen dolces. Ell ha proveït per a casa les verdures d'aquesta horta ubèrrima que és el jardí natural del nostre país, i ma mare les ha cuinades. Han format un bon equip, i d'això va també aquest llibre, com un llegat que ells em passen a mi i jo transmetré als meus fills. La cadena no s'ha de trencar, aquest és el propòsit essencial.
  Deixeu-me dir, per a finalitzar, que em fa l'efecte que aquest és un llibre patriòtic. No sé si vos xocarà l'adjectiu. "Pàtria", al capdavall, només vol dir el lloc dels pares o dels patres, és a dir, dels avantpassats. No sé per a vosaltres, però per a mi la pàtria no és una noció que tinga res a veure amb banderes, fronteres, lleis o reglaments. La meua pàtria està formada per olors, sensacions, textures, paraules, confidències, records i evocacions gastronòmiques, familiars i íntimes. Hi ha una manera de viure i de ser al món que hem practicat els valencians des de fa huit segles i ara, potser, per primera vegada està en perill. Deixar de menjar com ho hem fet sempre, de dignificar la nostra llengua, de relacionar-nos amb el món de manera oberta i generosa pot ser una desgràcia massa gran. Si aquest llibre contribueix minúsculament a evitar-la ja em done per satisfet.

Al-Assad, mon amour

Por: | 22 de noviembre de 2015

Fixeu-vos en el rostre que protagonitza aquesta imatge:

Baixar al-Àssad

  Sí, és Baixar al-Assad, el president de Síria -o del que en queda. Era el monstre astut, l'assassí cruel contra qui es van revoltar molts sirians en el que va suposar el principi d'una guerra civil que ha desembocat, insospitadament (i accepteu-me la metàfora), en els atemptats de París. Però París -ai, París!- ho ha canviat tot. Ara la faç sanguinària ja comença a semblar-nos molt més civilitzada, els ullals se li han encongit miraculosament, la ràbia a la comissura dels llavis ja no és perceptible. Occident té una prioritat: la lluita contra l'Estat Islàmic (EI). I per això, de sobte, l'antic enemic comença a transformar-se en un amic incomprès, un tipus que no era tan dolent com semblava, un company entranyable. La raó d'Estat ha blanquejat aquesta foto. Algú en té cap dubte?

  En realitat, Baixar al-Assad no ha deixat mai de semblar-me la viva imatge d'un venedor d'El Corte Inglés, concretament de la secció de moda femenina. Atencions delicades, suau magnetisme, immillorable presència. Un empleat diligent i eficaç, al servei, circumstancialment, de la vesània pròpia dels dictadors orientals, poc amic dels demòcrates però encantador en les distàncies curtes.

  L'antic Barba-roja insuportable ara és l'ingredient imprescindible en totes les salses que ja es couen per fer front a l'EI. El dimoni és ara el nostre petit déu. Com el seu germà al-Sissi, rector suprem d'Egipte. Tots, a Europa, estem molt més tranquils si tipus com aquests porten les regnes a l'altre costat de la mar nostra. Digueu-li hipocresia, digueu-li mal necessari, digueu-li cinisme il·lustrat. Però és així.

Rajoy i Rivera: els reis són els pares

Por: | 07 de noviembre de 2015

La maquinària està en marxa. Tot està perfectament lligat i ben lligat perquè Rajoy perda la majoria en les eleccions del 20 de desembre amb elegància i de seguida trobe la xarxa protectora d'Albert Rivera. L'operació és evident i només haver estat atent aquestes darreres setmanes al discurs unànime dels periòdics, les televisions i les ràdios. Rivera és l'home de moda. El seu partit, que va nàixer a Catalunya per a ser la veu de la minoria cabrejada amb el procés de normalització de la llengua, ara és presentat com una força centrista (i centrípeta, com cal), pasteuritzada, incolora, inodora i insípida. A Rivera, exempleat d'una de les grans empreses de l'IBEX 35, el retraten ja com el nou Adolfo Suárez. Diu que aspira (com a bon polític) a guanyar les eleccions, però tot el món té clar que la seua funció més evident és replegar Rajoy després del salt mortal i depositar-lo suaument en terra. I després es casaran i governaran feliços sempre atents al telèfon roig, perquè no se sap mai quin gran empresari telefonarà per impartir consignes i espargir congratulacions.

Mariano i Albert(o)

  I és que, algú dubta que Rajoy i Rivera pactaran instantàniament l'endemà de la cita electoral si sumen majoria? Encara hi haurà criatures tan innocents, a qui caldria explicar d'una vegada que els reis són els pares... El stablishment espanyol -el gran tinglado ibèric- ja no confia ni en Pedro Sánchez. I si pacta amb Podem i hi ha un canvi real? Massa arriscat. En canvi, Rivera és perfecte: ningú dubta del seu espanyolisme, no té una ideologia definida més enllà de la recerca desesperada del poder, no vol fer cap transformació essencial, i el seu partit ha donat suport als valedors dels ERO andalusos o a la Gürtel i la Púnica madrilenyes sense cap problema.

  Tot preparat, doncs, perquè la dreta se succeïsca a ella mateixa. Excepte un petit detall: la voluntat emanada de cada vot. De sobte, se sent la veu d'aquell inoblidable personatge de Pulp Fiction, The Wolf: "Well, let's not start sucking each other's dicks quite yet". Senyor Rajoy, senyor Rivera: No comencem encara a mamar-nos-la (amb perdó de taula). Igual teniu un disgust el 20-D. Açò encara és una democràcia. I lamente haver de ser jo qui els ho recorde...

El País

EDICIONES EL PAIS, S.L. - Miguel Yuste 40 – 28037 – Madrid [España] | Aviso Legal