Blogs Comunidad Valenciana Ir a Comunidad Valenciana

Notes Públiques

Sobre el blog

Entre el qui escriu abocat al balcó de la realitat –l’escriptor de periòdics, ara convertit en blogaire- i aquesta mateixa realitat hi ha una distància lleu però inexorable. Aquest decalatge requereix traducció en ambdues direccions: cap a fora i cap endins. El traductor, amb el seu teclat, transforma la realitat i hi és transformat, al seu torn. I el lector està convidat a l’espectacle.

Lee este blog en castellano »

Sobre el autor

Joan Garí

Joan Garí (Borriana, 1965) és escriptor. Es va donar a conéixer amb l’assaig La conversación mural, amb el qual va obtindre el premi Fundesco (Madrid, 1994). De llavors ençà ha publicat diferents títols, com ara La balena blanca, Història d’Amèrica i Viatge pel meu país. Té un blog dedicat a la crítica de llibres: www.oficidelector.blogspot.com

Archivo

enero 2017

Lun. Mar. Mie. Jue. Vie. Sáb. Dom.
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Bacteris de Txernòbil i altres éssers humans

Por: | 30 de marzo de 2016

He llegit en aquest periòdic el magnífic reportatge de Kristin Suleng sobre els "superbacteris" que han sobreviscut a la radioactivitat de Txernòbil. M'ha fet gràcia, això sí, que l'equip liderat per Mario Xavier Ruiz-González s'haja fixat en l'estranya vitalitat d'aquests microorganismes unicel·lulars. No sé què pensaria aquest brillant investigador, llicenciat en Biologia a València i doctorat a Dublín, si compartira les meues indagacions l'estiu passat, a Txernòbil. 

  Crec que el bon doctor, avesat a observar la vida en un microscopi i a admirar-se davant cataclismes i meravelles infinitesimals, tindria un ensurt si segués a la taula d'Ivan i Maria, que viuen a la zona morta des de l'endemà del vessament nuclear. He contat la seua història al reportatge Els últims de Txernòbil, que em va publicar el diari Ara. En copie un fragment:

"Era el 26 d’abril del 1986. A les 01 hores, 23 minuts i 48 segons d’aquella fatídica jornada va esclatar el nucli del reactor 4. Davant la magnitud de la catàstrofe, les autoritats locals van organitzar l’evacuació de la zona (...)

En els primers moments de l’explosió les autoritats van proveir una riuada humana agònicament destinada a cobrir el desastre. Aquests herois van ser anomenats liquidadors. Ivan Semenyuk en va ser un. Ell va formar part d’una d’aquelles colles que van construir el primer sarcòfag de formigó per cobrir el vessament radioactiu. Els temps febrils i incerts d’aquella bogeria no han deixat, en el seu rostre, més que una vaga empremta d’incredulitat. Ivan recorda. Recorda que als treballadors els donaven vodka, iode (per prevenir el càncer de tiroides) i caviar, petits luxes per als que potser no ho contarien. Recorda, també, que finalment ell i la seua dona, Maria, van ser impel·lits a abandonar la petita aldea de Parixev, a pocs quilòmetres de la central, on havien viscut tota la vida. Els van reubicar a la regió de Kíev, però el 1988 van tornar clandestinament al que ja es coneixia com “la zona”, l’àrea de trenta quilòmetres al voltant del reactor accidentat, on les condicions de vida eren suposadament impossibles.

Maria i Ivan, els últims de Txernòbil (Foto, Joan Garí)

Ha passat, de llavors ençà, més d’un quart de segle. Ara sec amb Ivan i Maria al voltant del vodka casolà que ell fabrica (només 60 graus), al pati de davant de sa casa. Ens envolten els seus camps, les seues gallines. La terra suposadament contaminada de Txernòbil, la radiació letal que ha passat a la cadena tròfica. El verí que hauria d’haver matat Ivan i hauria d’haver matat Maria. Però heus-los ací, polits i dempeus (a Maria li falta el braç esquerre, però és per causa d’un accident amb el tractor). Ell té 80 anys i ella en té 78. No s’adaptaven a l’allotjament que els van donar a Kíev, així que van tornar al seu llogarret natal. Primer van penetrar-hi clandestinament. Després, quan les autoritats s’hi van resignar, els van atorgar un permís de residència i els van permetre cobrar les seues pensions. Ell cobra 3.500 hrívnies al mes i ella 1.500. Tot plegat, uns 160 euros. A banda, reben una ajuda per adquirir aliments “no contaminats”, però tothom sap que Ivan i Maria mengen el panís que cultiven, les hortalisses, les pomes, les gallines i els conills del seu rodal. Tenen dos fills, un de 58 i l’altre de 43 anys, però viuen fora d’aquesta zona.

Per què Ivan i Maria poden viure tranquil·lament en un lloc així, sense cap xacra directament atribuïble a la radiació, és un altre dels misteris de Txernòbil. En realitat, el vell costum soviètic de la desinformació continua cobrant-se els seus tributs. A hores d’ara, ni tal sols hi ha unes xifres oficials inapel·lables sobre els efectes de l’accident al llarg del temps i de l’espai. Es parla -sense cap confirmació estadística- que durant la construcció del primer sarcòfag -l’instant heroic- s’hi van veure involucrats 600.000 militars i 400.000 civils, dels quals van morir la meitat. Després vindria l’agonia lenta dels supervivents, l’augment de casos de càncer (quants?: impossible saber-ho), l’increment de naixements de nens amb síndrome de Down (...)."

Podeu llegir ací el reportatge complet.

  Superbacteris? A Txernòbil hi ha molt més que això: hi ha una fauna i una flora estranyament puixants i hi ha una colònia humana resistent a tot, misteriosament vital. Sempre recordaré el somriure murri de Sergei, el nostre guia, fotent queixalada al fruit d'un arbre aliè a tota conseqüència de la fabulosa radioactivitat expulsada per la central: "Pomes radioactives! La meua viagra..."

  Txernòbil, definitivament, és un lloc estrany, un dels més al·lucinants d'aquest planeta. I ara, si voleu, ja podem parlar de bacteris...

Teoria general de la corrupció

Por: | 18 de marzo de 2016

Corrupció és el mot del moment, sense cap dubte. No és un terme eufònic (aquesta doble erre, la pe amb la ce...) des del punt de vista del significant; el significat, a més, hi afegeix una torbadora càrrega de promiscuïtat moral, una afecció tan anímica com estrictament matèrica. Recorde, fa anys, una frase de Ramon Barnils en un programa de ràdio: "La corrupció és l'oli que fa funcionar la màquina del sistema". Barnils era un periodista lliure, un tipus que deia el que volia i en pagava el preu, sense queixar-se. Per la ràdio, aquell dia, la seua veu ja tenia el rogall greu i fosc de la malaltia que el duria a la tomba. Era la segona meitat dels anys 90, un època agredolça: a Catalunya imperava l'"oasi" (aquell miratge!) i a Espanya la majoria absoluta socialista s'esquerdava pel badall de les clavegueres (fons reservats, assassinats d'Estat). El cinisme de Barnils no era exculpatori -em pense-, sinó irònicament clarivident...

Rita Barberà

  Ara diuen que es remarca massa segons quina taca. Rita Barberà, per exemple. ¿No s'acusa el seu equip (amb ella al capdavant) de no sé quina fotesa de pagar mil euros per al finançament en B? És clar, és clar: peccata minuta. Però els advocats del diable haurien de saber que en valencià diem "Qui furta un ou furta un bou". El problema, si se'm permet, no és de la magnitud del robatori quotidià. S'ha furtat a mansalva, i perdoneu: de la bossa de mà de Vuitton als milions d'euros comptants i sonants. L'ou, el bou. La qüestió és que vivim en una societat -el capitalisme catòlic, per entendre'ns- on l'atracament a mà armada està catalogat no en l'epígraf Delictes sinó en el de Belles Arts. Mireu: acabe de rebre una carta del meu proveïdor telefònic i d'internet -Vodafone/Ono- on se m'informa que, sense jo haver demanat res de tot això, d'ara endavant em canvien les condicions de les meues tarifes. M'ofereixen més dades, més minuts: no m'interessa, perquè no els usaré. A canvi, pagaré més. He fet la corresponent reclamació, mentre investigue si això és legal. L'empresa s'ha fet la desentesa. Imaginem que, efectivament, és legal: feta la llei, feta la trampa (el refranyer, sempre tant oportú). Però això, no és també corrupció?

  Pose el mot en cursiva, com si diguérem en llibertat vigilada. Barberà, i els seus defensors, creuen que els pecats venials no són autèntics pecats (un ou dalt o baix: què li fa al galliner?). Vodafone pensa que si vol cobrar un poquet més només ha d'anunciar-ho per carta. Fets consumats: tot per la pasta. Però, el capitalisme, era això? Doncs quina estafa!

El País

EDICIONES EL PAIS, S.L. - Miguel Yuste 40 – 28037 – Madrid [España] | Aviso Legal